2 Ekim 2024 Çarşamba

'Sağlıkta şiddete karşı tek gücümüz birlik olmak'

Antalya Tabip Odası ve SES, son örneği Antalya Devlet Hastanesi'nde gerçekleşen artan sağlıkta şiddet olaylarına karşı eylem yaptı. İktidarın göstermelik yasalarla sağlık emekçilerini hiçe saydığını vurgulanan eylemde, sağlık emekçileri şiddete karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

Antalya Kepez Devlet Hastanesi'nin acil servisinde Dr. Gaye Atak bir hasta yakınının fiziksel saldırısına uğradı. Antalya Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) hastane önünde toplanarak saldırıyı protesto etti. "Şiddete karşı bir aradayız" pankartının açıldığı eyleme, meslek örgütleri, sendikalar ve pek çok doktor katıldı.

Eylemde söz alan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, sağlıkta şiddetin her geçen gün daha fazla can yaktığını, iktidarın ise şiddeti önlemek yerine birkaç tweet ile sorunu geçiştirmeye çalıştığını söyledi. TTB'nin hak mücadelesinin aynı zamanda halkın sağlık hakkını da kapsadığını vurgulayan Eroğulları, "Hangi hastamız 5 dakikada muayene olmak, sağlık hizmeti almak ister? Biz, sizin sağlığınız için de '5 dakikada bir randevu olmaz' diyoruz, 'Sağlıkta hız ölüm getirir' diye yollara dökülüyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın G(ö)REV eylemlerine katılan sağlık emekçilerine dönük tehdit yazısına da tepki gösteren Eroğulları, hekimlerin haklarını alana kadar mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini ifade etti.

'SAĞLIKTA ŞİDDETİN ANA SORUMLUSU SAĞLIKÇILARI SÖMÜREN İKTİDARDIR'
Basın açıklamasını okuyan Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, sağlıkta şiddet artarak devam ederken, yetkililerin sadece izlemekle yetindiğine dikkat çekti. "Sağlıkta şiddet meselesinde tek suçlunun tetiği çeken, bıçağı sallayan katil olmadığını biliyoruz" diyen Şahin, artan şiddet olaylarının ana sorumlusunun sağlık emekçilerini ucuz iş gücü olarak görüp sömüren, hor gören iktidar zihniyeti olduğunu belirtti. Buna karşı tek güçlerinin birlik olmak, ortak mücadele yürütmek ve meslek örgütlerine sahip çıkmak olduğunu kaydeden Şahin "Şiddet ortamına daha fazla canımızı feda etmemek için daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu, çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı kanunun bu şiddeti önlemediği, tam tersi şiddet uygulayanları cesaretlendirdiği aşikardır" dedi.

Şahin, etkili bir sağlıkta şiddet yasası için ve yaşanılan bütün şiddet olaylarına karşı mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından sağlık emekçileri, İl Sağlık Müdürlüğü'ne kadar yürüyerek sağlıkta şiddete sessiz kalmayacaklarına dikkat çekti.