6 Ekim 2024 Pazar

'Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için aşımızı yapın, okullarımızı açın'

Eğitim Sen Genel Merkezi, Covid-19'da yaşanan olumsuzlukların göz önünde bulundurulmasını kaydetti ve toplum sağlığı, eğitim hakkı, eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarına dair taleplerini yineledi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, iktidar ve MEB'in Covid-19 sonuçlarına göre yeterli ve etkin önlemler almak üzere hızla seferber olması gerektiğini kaydetti. Açıklamada sağlıklı bir ortamda okulları açmanın ancak yüz yüze eğitim koşullarını sağlamanın mümkün olacağı belirtildi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, toplum sağlığı, eğitim hakkı ve eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarına dair şu talepleri yineledi:

■ "Okulların sağlıklı ve güvenli biçimde açılabilmesi için küçük yaş gruplarından başlayarak öğretim düzeylerinin kademelendirilmesi ve bu kademelendirmeye koşut olarak eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir biçimde aşılanması sağlanmalıdır.
■ Okullarda öğretmen ve öğrencilerin temaslı ve pozitif izlemi titiz biçimde yapılmalı ve düzenli test uygulamaları başlatılmalıdır.
■ Okullarda öğretmenlerin salgınla mücadelede okul politikası üretimine katılımları sağlanmalıdır.
■ Eğitim için ek bütçe hazırlanarak okulları haftada iki günden daha uzun açık tutabilecek nitelikte derslik yapılmalı ve yeni öğretmen ataması için çalışmalar başlatılmalıdır.
■ Okullarda derslerin seyreltilmiş sınıflarda yapılmasına, dersliklerin havalandırılmasına ve açık hava dersleri de dâhil etkin önlemler alınmasına dikkat edilmelidir.
■ Okullarda maske ve hijyen malzemelerinin düzenli temini konusunda etkin planlamalar yapılmalıdır.
■ Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
■ Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
■ Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
■ Okullarda alınması gereken önlemleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.
■ Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
■ Eğitime etkileri düşünülerek yaşamın diğer alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır."