2 Ekim 2024 Çarşamba

Sağlık emekçilerinden Büyük G(ö)rev: Susmuyoruz

Türkiye ve Kürdistan'da birçok kentte greve çıkan sağlık emekçileri, "Buradayız gitmiyoruz" dedi. 

Sağlık emekçileri Türkiye ve Kürdistan'ın birçok noktasında 14 Mart Tıp Bayramı'nı Büyük G(ö)rev'le karşıladı. Sağlık emekçileri açıklamalarında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarf ettiği, "bırakın gitsinler" söylemine ise "Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz" yanıtı verdi.

ANKARA
Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ankara Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Ankara Aile Hekimleri Derneği üyeleri, başkentin birçok hastanesinde iş bıraktı.

Sabah saatlerinde yapılan eylemlerin ardından sağlık emekçileri, Hacettepe Tıp Fakültesi'nde ortak basın açıklaması düzenledi. "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarının atıldığı açıklamada Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, "Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken, ne yazık ki yine grevdeyiz ve yine haklarımız için mücadele ediyoruz" dedi. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Sağlık emekçileri çok düşük ücretlerle yoksulluk sınırı altında yaşıyor. İktidarın oluşturduğu baskıyı hep birlikte hissediyoruz. Bütün baskılara rağmen alanlarda olacağız ve olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Çalışırken ölmek istemiyoruz yaşamak yaşatmak istiyoruz", "Buradayız, buradayız hiçbir yere gitmiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.

BURSA
Setbaşı'nda toplanan kitle Heykel'e yürüdü. Polis, sağlık emekçilerinin yürüyüşünü engellemeye çalıştı ancak sağlık emekçileri "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" "Susmuyoruz korkmuyoruz hiçbir yere gitmiyoruz" sloganıyla polise yanıt verdi. Yürüyüşü Setbaşı'nda sonlandıran sağlık emekçileri burada basın açıklaması yaptı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan basın metnini okudu. Sağlıkta Dönüşüm Programının toplumun sağlığını koruyamadığı gibi sağlıkçıların emeğini de yok saydığını belirten Türkkan, "Hiçbir yere gitmiyoruz! Emperyalizme karşı direnen hekimler kötü yönetimlere karşı da direnmeyi sürdürecektir, hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi bizleri görmezden gelmeye devam ettikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

"Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiştir" diyen Türkkan, "Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz" diye konuştu.

İZMİR
İzmir'de sağlık emekçileri İzmir Sağlık Platformunun çağrısıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Gaziemir Devlet Hastanesi gibi birçok hastanede iş bıraktı.

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan açıklamada taleplerini yineleyen sağlık emekçileri Erdoğan'ın "Varsınlar, gidiyorlarsa gitsinler" sözlerine tepki gösterdi. Sağlık emekçileri, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz, mücadeleye devam ediyoruz" dedi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapan sağlık emekçileri, pandemide yaşamını yitiren meslektaşları için saygı duruşunda bulundu. Açıklamada, "Hakkımızı olanı alacağız büyük G(ö)rev!", "Hekim birliği sendikası birlik ol hekimlere umut ol" pankartları açılırken, "Sermayeye değil sağlığa bütçe", "Gitmiyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz", "Sağlıkta şiddet istemiyoruz" sloganları atıldı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Oyalama istemiyoruz, daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı ‘Sağlıklı bir gelecek ellerimizde, emek bizim söz bizim' diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sağlık emekçileri poliklinik girişi önünde toplanarak açıklama yaptı. İzmir Tabip Odası üyesi Göğüs Cerrahisi Asistan Hekimi Gizem Keçeci Özgür, talepleri için mücadele etmeye devam edeceklerini aktardı.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde nöroloji, ortopedi, psikiyatri, KBB'de iş bırakma olurken diğer polikliniklerde ise iş yavaşlatıldı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada sendika ve kurum temsilcilerinin yanı sıra tıp öğrenciler de söz alarak yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi.

İnsanca çalışma ve yaşama taleplerinin öne çıktığı eylemde, öğrenciler ve genç hekimler ise güvenceli gelecek, bilimsel eğitim taleplerini aktardı.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde de "Hakkımız olanı alacağız" denildi. İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Fatih Sürenkök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın tutumunu eleştirerek, "Bir sağlık çalışanının sırtına bıçak saplandığı zaman eğer orada sessiz kalıyorsa benim böyle bir meslektaşım yok. Bizler birlikte mücadele etmek zorundayız. Hepinizin siyasi düşüncesi ne olursa olsun bu hastanenin kapısından içeri girdikten sonra gelen şiddet şu düşünceye geliyorum demiyor, verilen para şu düşünceye daha fazla verilecek denmiyor" dedi.

MUĞLA
Muğla'da da Milas Devlet Hastanesi, Fethiye Devlet Hastanesi, Ortaca Devlet Hastanesi, Menteşe Araştırma Devlet Hastanesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi başta olmak üzere birçok hastane ve sağlık kuruluşunda sağlık emekçileri hakları için iş bıraktı.

İş bırakma eylemlerine hastalardan da destek geldi. Sağlık emekçilerini taleplerinin haklı olduğu ve derhal karşılanması gerektiği belirtildi. 

AYDIN
Aydın'da ise sağlık emekçileri hastanelerden sonra Aydın Kent Meydanı'nda bir araya geldi. "Üretimden gelen gücümüzle mücadelemizi büyütüyor hiçbir yere gitmiyoruz" denilen açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri sıralandı.

MANİSA
Manisa'da da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde Manisa Tabip Odası, SES, Diş Hekimleri Derneği ve Genel Sağlık-İş Sendikasının çağrısı ile basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Manisa Aile Hekimleri Derneği de destek verdi.

ADANA 
Adana Tabip Odası, SES, Dev Sağlık İş ve Genel Sağlık İş üyesi hekimler ve sağlık emekçileri greve çıktı. Hastane girişlerine "Bu iş yerinde grev var" pankartı asan sağlık emekçileri, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, "İnsani koşullarda güvenceli çalışacağımız, insanca yaşabileceğimiz bir sağlık sistemi için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Adana Sağlık Platformu Bileşenleri daha sonra "Beyaz Yürüyüş" düzenledi. Kasım Gülek Köprüsü üzerinde bir araya gelen sağlık emekçileri, "Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, emek bizim söz bizim" ve "İnsani koşullarda çalışıp insan gibi yaşamak istiyoruz kölelik sistemine hayır" pankartı taşıdı. "Yaşatmak ve yaşamak istiyoruz", "Ranta değil halka emekçiye bütçe", "Sağlıkta şiddet politiktir", "Ge-çi-ne-mi-yo-ruz" dövizlerini taşıyarak Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe pek çok demokratik kitle örgütü de katıldı.

Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan eylemin basın metnini okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Erdoğan'ın "Gidiyorlarsa gitsinler" sözüne tepki göstererek "Böyle giderse giden siz olacaksınız" diye yanıt verdi. Menteş, "Aylardır sadece kendimiz için değil halkımızın daha iyi bir sağlık hizmeti alabilmesi ve tıkanan sistemin çözümü için önerilerde bulunarak eylemlilikler yaptık. Bu durumun sürdürülemeyeceğini söyledik. Aldığımız yanıt ne oldu? Aldığımız yanıt ne oldu biliyor musunuz? İsteyen istediği ülkeye gitsin. Kapı açık gidin dendi. Genç hekim ve asistanlarla devam ederiz dendi. Bizim asistan kardeşlerimiz burada. Biz hep beraberiz" dedi.

MERSİN 
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan eyleme, Tabip Odası, SES, Hekim-Sen, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, MAHDER, Diş Hekimleri Odası, ve Hekim Birliği Sendikası'nın yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. "Ceza değil, hakkımızı istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, emekçiler "Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz" diyerek hükümeti görevini yapmaya çağırdı. 

HATAY
Hatay Tabip Odası, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Hatay Dişhekimleri Odası ve SES Hatay Şubesi, Antakya 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde açıklama yaptı. "Eşit işe eşit ücret", "Güvenli çalışma ortam için G(ö)REVDEYİZ!" ve "Kadrolu ve güvenceli istihdam" dövizlerinin açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Yapılan açıklamada sağlık emekçileri hükümeti uyararak, taleplerinin yerine getirilmesi, güvenceli ve insani çalışma ile insanca bir yaşam istedi.

SES Hatay Şubesi, Hatay Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan SES Hatay Eşbaşkanı Meryem Avcı, "Siyasal iktidar; Kamu personel-ücret rejiminde izlediği kuralsız, keyfi tutuma ek olarak giderek artan ve derinleşen sosyal sorunlara gerçekçi sosyal politika geliştirmeyerek, yeterli kaynak ayırmayarak, biz sosyal hizmet emekçilerinin emek sömürüsünü artırdığı gibi insan haklarına aykırı bir çalışma düzeni de yaratmıştır. Yaratılan bu düzen, biz sosyal hizmet emekçilerinin çalışma koşullarını tahrip ederek onarılması güç yaralar açmıştır" dedi.

URFA 
Sağlıkçılar Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Urfa Tabip Odası, KESK Urfa Şubeler Platformu üyeleri, İHD, ÖHD, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi katıldı.

"Hiçbir yere gitmeyeceğiz, hakkımız olanı alacağız" ve "Grevdeyiz" pankartlarının açıldığı açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlamak yerine greve girdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlıkçılara dönük "Giderlerse gitsinler" açıklamasına tepki gösteren Yüksekyayla, binlerce yıldır beyaz önlüklüler olarak burada olduklarını, bir yere gitmeyeceklerini vurguladı.

DİYARBAKIR  
Sağlık meslek örgütlerinin bileşenlerini oluşturduğu Amed Sağlık Platformu, sağlıkçıların özlük haklarının düzeltilmesi istemiyle başlatılan 2 günlük iş bırakma eylemine dair Dağkapı Meydanı'nda açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy da sağlıkçıların açıklamasına katıldı. Açıklama öncesi, sağlıkçılar davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Sık sık "Korkmuyoruz, susmuyoruz, gitmiyoruz" sloganı atan sağlık çalışanları, "Emeğimizi, halklarımız ve geleceğimiz için G(ö)revdeyiz" ve "Vazgeçmiyoruz, buradayız" yazılı pankartlar açtı.

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık çalışanlarına dair "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerine atıfta bulunarak, "Biz hiçbir yere gitmiyoruz, gidecek olanlar bellidir. Bize 'git' diyenler gidecektir" dedi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da ortak açıklamayı okudu. Turan, aylardır sağlıkçıların dile getirdiği talepleri bir kez daha sıralayarak, taleplerinin karşılanmasını istedi. 

TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlıkçı çalışanlarına yönelik "gidiyorsa gitsinler" sözlerine tepki göstererek "Taleplerimiz için yan yana, omuz omuzayız. Aslında biz 15 Aralık-8 Şubatta alanlara çıktık, g(ö)rev etkinliği gerçekleştirdik. Oyalama değil, fazlası değil hakkımız olanı istiyoruz. Bu memleket bizim, biz binlerce yıldır bu topraklarda sağlık hizmeti ürettik, hekimlik yaptık, yan yana durduk, bundan sonra da bu topraklarda hizmet üretmeye devam edeceğiz, hekimlik yapmaya devam edeceğiz. Vazgeçmiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

BATMAN 
Batman Tabip Odası ve SES Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Emeğimiz, haklarımız, sağlığımız ve geleceğimiz için 14-15 Mart'ta g(ö)revdeyiz. Hiçbir yere çekip gitmiyoruz" pankartı açılan eylemde, Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, "Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır" dedi. Açıklamanın ardından Tıp Bayramı dolayısıyla hastanenin acil bölümünde çalışan sağlıkçılara karanfil dağıtıldı.

MARDİN
Mardin Devlet Hastanesi, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Derik ve Midyat başta olmak üzere tüm hastanelerde iş bırakan sağlık çalışanları, Kızıltepe Devlet Hastanesi önünde toplandı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi Hukuk Sekreteri Atman Yavuz, "Sendikal hakları, insan hak ve hürriyetlerini yok sayan bu yönetim anlayışı tam da sorunlarımızın esas nedenidir ve Tıp Bayramı da bu nedenle de bayram olarak kutlanamamaktadır. 14 Mart Sağlık Haftasını, Bayram olarak kutlayabilmek için bu yıl 14-15 Mart Grev haftamızdır" dedi.

Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

ŞIRNAK
Şırnak Devlet Hastanesi önünde düzenlenen açıklamaya Şırnak Tabip Odası üyeleri ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi üyeleri katıldı.

"G(ö)revdeyiz uyarıyoruz", "Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" ve "Sağlık ekip işidir ayrıştırılamaz" pankartlarının açıldığı eylemde, basın metnini Şırnak Tabip Odası yöneticisi Sezai Sarıyıldız okudu. Bugünün tıp bayramı olduğunu hatırlatan Sarıyıldız, "Bugünü bayram havasında geçirmemiz gerekirken ne yazık ki yine haklarımız için mücadele ediyoruz. Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamamaktadır" dedi.

Açıklama, "Gitmiyoruz, buradayız" sloganıyla son buldu.