3 Ekim 2024 Perşembe

Sağlık çalışanlarının Omicron sürecine ilişkin düzenleme önerisi

TTB, Omicron sürecinde sağlık çalışanlarının korunması ile ilgili düzenleme önerdi.

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, sağlık çalışanlarını tükenme noktasına getiren sağlık sistemine pandemi ve ekonomik krizin eklenmesi, sistemin krizini daha da derinleştirerek sistemin çöküşe gitmesine neden olduğunu belirtti. Omicron sürecinde sağlık çalışanlarının korunması için düzenleme önerdi.

Hem sağlık çalışanlarının hem toplumun sağlıklı olabilmesi için işlemeyen bu sağlık sisteminin yerine toplumsal bir sağlık sisteminin daha eşitlikçi bir düzen içinde inşasının gerekli olduğu belirtilen açıklamada, yine de mevcut durumda sadece sağlık çalışanları ile ilgili yapılabilecek iyileştirmelerle dahi birçok sağlık çalışanı ve halkın ölümlerinin engellenebilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Omicron sürecinde sağlık çalışanlarının korunması ile ilgili öneriler şöyle:
🔹 "Sağlık çalışanı ölümlerinde aşısız ve eksik aşılı sağlık çalışanları göze çarpmaktadır. Gerekirse yasal düzenlemeler de kullanılarak tüm sağlık çalışanlarının Covid-19'a karşı tam aşılı olması sağlanmalıdır.
🔹 Tüm sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler parasız şekilde sağlanmalıdır.
🔹 Tüm sağlık çalışanları kış ayları boyunca hak kaybı yaşanmadan vardiyalı sisteme geçmelidir.
🔹 Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuzca son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.
🔹 Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarında risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.
🔹 İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda halen hastalık  olanlarda izolasyon uzatılmalıdır (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalıdır (5. Gün PCR negatifse veya 7. Gün işe dönüş).
🔹 Tüm sağlık kurumları, Covid-19 yayılımının ve Covid-19 dışı sağlık hizmetlerinin ertelenmesinin önleneceği şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Hem iş yerlerinde oluşturulan sağlık meclisleri ile hem de TMMOB ve TTB gibi ilgili meslek örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı bir ekiple belirli aralıklarla tüm sağlık kurumları denetlenmelidir.
🔹 Pandeminin sınıfsal karakteri ve yoksullarda daha çok ölüme neden olması göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarında yoksulluğun önlenmesinin de gerekli olduğu açıktır. TTB ve diğer sağlık emek-meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda ücretlerin iyileştirilmesi sağlanmalı; sağlık çalışanlarının beslenme, barınma ve ulaşım gibi ihtiyaçlarının karşılanmasındaki kamusal destek artırılmalıdır.
🔹 Türk Tabipleri Birliği'nin pandemide toplumsal yaşamın düzenlenmesi konusunda 3 Aralık 2021'de yaptığı önerileri uygulanarak hem toplum hem de sağlık çalışanları korunmalıdır."