6 Ekim 2024 Pazar

'Sağlık çalışanları çaresizliğe itildi'

İHD İzmir Şubesi Çalışma Yaşamı ve Sağlık Komisyonu, ilan edilen sokağa çıkma yasağında sağlık çalışanlarının durumunun göz ardı edildiğini kaydetti ve çaresizliğe itilen sağlık çalışanları için önerilerde bulundu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Çalışma Yaşamı ve Sağlık Komisyonu, Covid-19 pandemisinin tüm can yakıcılığıyla devam ettiğini kaydetti. Test ve tedavi süreçlerine ilişkin sıkıntıların hala devam ettiği, yaygın ve rastgele taramaların yapılmadığı belirtilen açıklamada, hastalara sunulması gereken sağlık hizmeti noktasında pandeminin başından beri sorunların devam ettiği vurgulandı. 

Son alınan 18 günlük sokağa çıkma yasağında sağlık çalışanlarının durumunun göz ardı edildiği vurgulanan açıklamada, sağlık çalışanlarının sağlık kurumları dışında da bir hayatı olduğu her zaman görmezden gelindiği belirtildi. Evde bakıma muhtaç yakını olan, çocuklarına bakım hizmeti alması gereken sağlık çalışanlarının çaresizliğe itildiği kaydedilen açıklamada, şu öneriler sunuldu:

• "Hukuksuz şekilde ihraç edilen sağlık çalışanları bir an evvel işlerine iade edilmelidir.
• Bu zor sürecin yükünü fazlasıyla sırtlamış olan sağlık çalışanlarının ekonomik koşulları hızlıca iyileştirilmelidir.
• Evinde bakıma muhtaç bireyleri bulunan sağlık çalışanlarının bakıcılarının sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulması ve pandemi süresince ücretlerinin devlet tarafından ödenmesi gerekmektedir, çocuğu olan sağlık çalışanlarına kreş imkanı sunulmalıdır.
• Tüm kurumlara getirilen esnek mesainin yürüttüğü hizmetin şekline uygun olan sağlık çalışanlarına da uygulanmalı, diğer sağlık çalışanları için mesai saatleri günde 6 saate düşürülmelidir.
• Birinci basamak sağlık hizmetleri daha aktif hale getirilerek hastanelerinde yoğunluk azaltılmalıdır.
• Acil olarak yeterli dozda aşı temin edilmeli, yurttaşların aşıya hızlıca erişimi sağlanmalıdır.
• Pandemi konusunda alınan karalarda Tabip odası ve Sağlık emekçilerine ait sivil toplum ve sendikalar sürece dahil edilmelidir."