3 Ekim 2024 Perşembe

Sağlık Bakanlığı'nın çelişkili verileri Meclis gündeminde

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Bakan Koca'ya yönelttiği sorularla İstanbul'da kontrol dışına çıkan Covid-19 salgınını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Covid-19 salgını ile İstanbul'da yaşanan kontrol dışı duruma dikkat çekmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayı hatırlatan Kenanoğlu, "Koronavirüs salgını ile ilgili olarak İstanbul'da kontrol dışı bir sürecin yaşandığı, Mart-Nisan-Mayıs döneminden daha endişe verici boyutlara ulaşıldığı belirtilmektedir. Verilere göre hasta sayısının yüzde 50'sinin İstanbul'da görüldüğü bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün iki adet açılma kriteri vardır. Birincisi en az 14 gün boyunca test sayısı artacak ama vaka sayısı da azalacak ki bir açılma olabilsin.İkincisi en az 14 gün boyunca ölüm sayıları ve sağlık personeli hastalanma sayısının azalması gerekmektedir" dedi.

Söz konusu açıklamaların devamında; İstanbul'da sağlık kurumlarının kendi notu ile "bulaşıcı hastalık" diye gönderilen vefat sayılarına bakıldığında; son bir hafta için Türkiye'de açıklanan vefat sayısının en az 50 kadar fazlasının sadece İstanbul'da olduğunun görüldüğüne dikkat çeken Kenanoğlu, "İBB Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın 14 Kasım 2020 tarihinde açıkladığı tabloya göre Türkiye genelinde 92 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamasına rağmen aynı gün İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğünün verilerine göre 'bulaşıcı hastalık' tanımlamasıyla 164 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamaktadır" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sağlık Bakanı Koca'ya şu soruları yöneltti:

Bu verilere göre salgının daha tehlikeli boyutlara ulaşmaması için İstanbul'un 2-3 hafta kapanması ile ilgili önerilere ilişkin bir değerlendirmeniz olacak mıdır?
Pandeminin tek başına maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyularak atlatılabileceğini düşünüyor musunuz?
Türkiye'deki vaka sayılarının nüfusu İstanbul'dan az olan Avrupa ülkelerinden dahi az açıklanması ne anlama gelmektedir?
İstanbul Sağlık kuruluşlarından Mezarlıklar Müdürlüğü'ne giden bilgi ile koronavirüsten ölenlerin sayısı neden aynı değildir?
Hasta verileri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile neden paylaşılmamaktadır?
 Koronavirüslü bir hastaların araçlara bindikten sonra takip edilip ceza uygulanmasının amacı nedir?
Bu güne kadar koronavirüs hastası olup araçlara bindiği tespit edilen kaç hasta olmuştur ve bunlara ne kadar ceza kesilmiştir?
'Bulaşıcı hastalık' tanımlaması ne anlama gelmektedir?
Sağlık Bakanlığı'nın 14 Kasım 2020 tarihinde açıkladığı tabloya göre Türkiye genelinde 92 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirirken aynı gün İstanbul'da 'bulaşıcı hastalık' tanımlamasıyla 164 kişi yaşamını yitirdiğine göre bu çelişkili sayılar bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?