2 Ekim 2024 Çarşamba

Sağlık Bakanı Koca: Vaka artış hızında kontrol sağlandı

Sağlık Bakanı Koca, her gün açıklanan verilerde yer alan rakamlara rağmen vaka artış hızında kontrolün sağlandığını iddia etti, "rehavete kapılmayın" diye uyardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun'da yeni tip koronavirus (Covid-19) salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Vaka artış hızının kontrol altına alındığını iddia eden Koca, "Bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir" dedi.

'VAKA ARTIŞ HIZI KONTROL ALTINDA'
Hasta sayılarının ve kayıplarının yeniden artmaya başladığını belirten Koca, "Bu durum tüm dünya için geçerli. Hasta sayısındaki artış her yerde aynı değil. Son bir haftadır ülke çapında alınan tedbirler ve sıkı denetim sayesinde vaka artış hızımızın kontrol altına alındığını söylemek istiyorum ama bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir" diye konuştu.

Koca, "Bugün Orta Karadeniz'deki illerimizin durumlarını değerlendirmek ve incelemek üzere Samsun'dayız. Coronavirus salgınının Samsun'daki seyrini ele aldık. Sunulan sağlık hizmetlerinin durumu ve çözüm talep edilen hususlar hakkında bilgi alma fırsatı bulduk. Samsun bölgenin cazibe merkezi. Buna paralel olarak sağlık alanındaki ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Coronavirusle birlikte adımlarımızı da buna göre atacağız" dedi. 

Koca, "Samsun'un ihtiyaç duyduğu sağlık tesisleri ve özellikle şehir hastanesi konusunda değerlendirmemizi yapmış olduk. Akşam bu konuda daha detaylı açıklamamız olacak. Bildiğiniz gibi 6 aydır Coronavirus salgınıyla mücadele ediyoruz. Bir dönem kurallara uyarak yaşadığımız belirgin düşüş ne yazık ki uzun süreli olmadı. Hasta sayılarımız ve kayıplarımız yeniden artmaya başladı. Bu durum sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli. Hasta sayılarımızdaki artış her bölgemizde aynı oranda değil. Bazı bölgelerimizde istemediğimiz artışlar görürken, bazı bölgelerde salgını kontrol altında tutabiliyoruz. En belirgin olarak Orta ve Doğu Anadolu'da olsa da büyükşehirlerimizde zaman zaman sıkıntılarımız oldu" diye konuştu.

'HEDEF HASTA SAYISINI VE HASTANE YÜKÜNÜ AZALTMAK'
Bakan Koca, "Samsun ve civar illerde bu anlamda mercek altına aldığımız merkezlerimizden biri oldu. Karadeniz bölgesine geçiş kavşağı olması sebebiyle Samsun önemli bir insan hareketine maruz kalıyor. Samsun'daki artışa yönelik yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada bir ay öncesine göre 3'te 1 oranında vaka sayısında düşüş olduğunu söylemek istiyorum. Hedefimiz alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü azaltmak" ifadesini kullandı.