2 Ekim 2024 Çarşamba

Rusya ve Ukrayna heyeti müzakereler için Dolmabahçe'de 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı sonrası iki ülke tarafından devam eden müzakereler bugün Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşecek. BM ise, Ukrayna'da en az bin 305 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna yönelik işgal saldırısı bir ayı aşkın süredir devam ederken, iki ülke heyeti bugün İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde müzakerelerini sürdürecek. Her iki taraf da görüşmelerden ateşkes kararı çıkmasını umduklarını savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rus ordusunun işgal ettikleri pek çok bölgede belediye başkanlarını kaçırdığını ve başkanların ölü bulunduğunu iddia etti. Zelensky ayrıca Mariupol'de yaşayan sivillerin Rusya'ya kaçırıldığını öne sürdü ancak Rus yetkililer iddiayı yalanladı.

Rus ordusunun Harkov, Çernigiv ve Sumy bölgelerinde saldırıları lojistik nedenlerle dursa da, Rusya, Kiev, Lviv, Herson ve özellikle Mariupol'de saldırılarını sürdürüyor. Mariupol'de çatışmalar yoğunlaşmaya devam ederken, Ukraynalı yetkililer kentte en az 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve temel ihtiyaç malzemeleriyle elektrik ve suya erişimin çok kısıtlı olduğunu belirtti. Rusya ordusu, Mikolayev'de de belediye binasına hava saldırısı düzenledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ise, saldırın başlangıcından bu yana en az bin 305 sivilin hayatını kaybettiğini, bin 650 sivilin ise yaralandığını açıkladı. Yetkililer, sayıların henüz teyit edebildikleri sayılar olduğunu ve gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu vurguladı. 24 Şubat'tan bu yana en az 3.7 milyon kişi ise ülkeden göç etti. 13 milyon insanın ise ülke içerisinde ölüm riski yüksek bölgelerde mahsur kaldığı ifade edildi.