20 Eylül 2024 Cuma

Rojava devriminin 12. yılı kutlandı

Rojava devriminin 12. yılı dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'de kutlamalar gerçekleştirildi. Etkinliklerde Rojava devriminin gelişerek tüm Kuzey ve Doğu Suriye'ye yayıldığı belirtildi. Rojava devrimini savunmak için mücadeleye devam edileceği kaydedildi. Kürdistan dağlarında direnen gerilla selamlandı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok kentinde devrimin 12. yılı dolayısıyla kutlamalar yapıldı. Hesekê, Qamişlo, Kobanê, Tebqa ve Şehba'da binlerce kişi meydanlara aktı.

HESEKÊ
4 Nisan Parkında yapılan etkinliğe TEV-DEM, Şehit Aileleri Meclisi, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kongra Star, PYD, Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Özerk Yönetime bağlı kurum temsilcileriyle Hesekê Kantonu'nun Hol, Dirbêsîyê ve Til Temir kentlerinden binlerce kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Cizîr Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Halkların Demokratik Meclisi Eşbaşkanı Hikmet Hebîb, "Kuzey ve Doğu Suriye devrimi zulüm ve iktidarı sona erdirmek için başladı. Daha sonra 19 Temmuz devrimi gelişerek tüm Suriye halkı için demokratik toplumsal devrim haline geldi" dedi.

Hebîb konuşmasında şunları vurguladı: "Bölgenin genç kız ve erkek çocukları, halkların kardeşliği anlayışına dayalı 19 Temmuz devrimine katılarak özgürleştirme ve inşa çalışmalarına başladı. QSD'nin ana omurgası olan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri'ni (YPJ) kurdular." Hebîb konuşmasını "Yaşasın 19 Temmuz devrimi" diyerek bitirdi.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Fatma El Elî, Rojava devriminin birçok kazanım elde ettiğini vurguladı. Fatma El Elî, "Kuzey ve Doğu Suriye şehitleri ve gençleri sayesinde Rojava Devrimi büyük bir zafer kazandı. Bu başarılardan biri de Demokratik Özerk Yönetim projesidir. Bu projeyle halkların birliği oluşuyor" şeklinde konuştu.

'HALKLARIN KARDEŞLİĞİ RUHUYLA YÜRÜTÜLEN DİRENİŞ BAŞARISIZ OLMAYACAKTIR'
Daha sonra konuşma yapan Kongra Star Koordinasyonu üyesi Remziye Mihemed ise devrimin başından itibaren direnişin ve mücadelelerinin sürdüğünü belirtti. Remziye Mihemed, şunları vurguladı: "Zaferi kazanıp, özgürlüğe ve eşitliğe ulaşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkların kardeşliği ruhuyla yürütülen direniş hiçbir zaman başarısız olmayacaktır. Felsefemize ve topraklarımıza ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, başarıya ulaşana kadar direneceğiz ve güçlü bir iradeyle mücadele edeceğiz."

Konuşmaların ardından müzik ve halay grupları sahne aldı. Sık sık "Biji şoreşa Rojava", "Bijî berxwedana gerîla" sloganlarının atıldığı etkinlik halaylarla sona erdi.

KOBANÊ
Devrim yıldönümü dolayısıyla Şehit Egîd Meydanında yapılan kutlamaya PYD, TKŞ, JKŞ, Kongra Star, CKŞ ve Özerk Yönetime bağlı kurumların yanı sıra binlerce kişinin katıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hisên Osman, "Suriye tarihi boyunca hep diktatör ve tek adam sistemi hakim oldu. Toplumsal irade hep yok sayıldı. Her şeye rağmen kahramanca direnen ve şehit düşen şehitlerimizi saygıyla anıyoruz, anılarını yaşatacağımıza söz veriyoruz" diye belirtti.

'KAHRAMAN GERİLLALAR KÜRDİSTAN DAĞLARINDA DİRENİŞLERİYLE DESTANLAR YAZIYOR'
Firat Kantonu Kongra Star Koordinasyon Üyesi Peyman Elûş ise şunları vurguladı: "Rojava Devrimi, Amed Zindanı'ndaki direnişin devamıdır ve bu direniş Kürdistan dağlarına kadar uzanmaktadır. Kahraman gerillalar Kürdistan dağlarında direnişleriyle destanlar yazıyor, savaş alanlarında düşmana ağır darbeler vuruyor. Bu gerilla direnişi işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesiyle taçlandırılmalı, devrimimiz başarıya ulaşmalı ve önder Abdullah Öcalan fiziki olarak özgürleştirilmelidir."

Etkinlikte QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî'nin gönderdiği video mesaj izletildi. Ebdî mesajında "Bölgede ve Suriye'nin tamamında büyük başarılar elde etmeyi umuyoruz. Suriye ve tüm bölgedeki çatışmaların çözümü için tüm taraflarla diyaloğa hazırız" dedi.

Kutlamalar, Kültür Sanat kurumlarının etkinlikleriyle sona erdi.

QAMIŞLO
12 Mart Şehitleri Stadyumunda "19 Temmuz devrimi ruhuyla işgal ve terörü yeneceğiz. Merkezi olmayan demokratik bir Suriye kuracağız" sloganıyla yapılan kutlamaya TEV-DEM, TKŞ, JKŞ, Kongra Star, PYD ve Özerk Yönetime bağlı kurumların yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Kutlama saygı duruşuyla başladı. Ardından Cizîr Kantonu Yürütme Meclisi Eş Başkanları Vîviyan Beho ve Telet Yûnis konuşma yaptı. Süryanice konuşma yapan Vîviyan Beho 19 Temmuz devriminin yıldönümünü kutladı. Vîviyan Beho "19 Temmuz devrimi halkların ve kadınların devrimidir. Halkların kimliğini savunan ve egemen sistemleri yok eden devrimdir" dedi.

'BİZ KENDİ GÜCÜMÜZE VE İRADEMİZE GÜVENDİK'
Telet Yûnis ise şehitleri andı, devrimin yıldönümünü şehit ailelerine, savaş gazilerine ve özgürlük savaşçılarına kutladı. Rojava devriminin özgürlük, demokrasi, adalet ve ortak yaşam temelinde başladığını hatırlatan Yûnis, "Bu unsurlar üzerine ortak yaşam inşa edildi ve ortak hedeflere ulaşmak için mücadele yürütüldü. Bunun sonucunda demokratik Özerk Yönetim ilan edildi" diye belirtti.

Bölge halkının kendi gücü ve iradesine güvenerek egemen sistemlere karşı mücadele ettiğini vurgulayan Telet Yûnis şunları kaydetti: "Biz kendi gücümüze ve irademize güvendik. Hiçbir güce dayanmadık. İşgal saldırıları ve çetelere karşı mücadelemiz devam ediyor" dedi. Yûnis konuşmasının sonunda devrimin hedeflerinin ve halkın umutlarının gerçekleşmesi yönünde adımlar atmaya devam edeceklerini belirtti.

'İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİ KURTARINCAYA KADAR DİRENİŞİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kutlamada konuşan Qamişlo Askeri Meclisi İletişim Ofisi üyesi Kawa Gulo, "QSD ve tüm güvenlik güçleri olarak halkımıza, işgal altındaki bölgeleri kurtarıp güvenliği sağlayana kadar mücadele ve direnişi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik müzik gruplarının sahne alması ve halaylarla sona erdi.

EFRÎN-ŞEHBA
Efrînli göçmenler ve Şehbalı yüzlerce kişi, Rojava devriminin 12. yıldönümü dolayısıyla Fafîn beldesinde kutlama düzenledi. Etkinlik alanına şehit fotoğraflarının yanı sıra, Özerk Yönetim ve Şehit Aileleri Meclisi'nin bayrakları asıldı. Etkinlikte konuşan Efrîn-Şehba Kantonu Şehit Aileleri Meclisi üyesi Xedîce Îbo, "Halk düşmanın planlarını boşa çıkarması için direnmelidir. 14 Temmuz şehitleri ve Temmuz ayı şehitlerinin ruhuyla mücadele etmeliyiz. İşgal altındaki bölgeleri kurtarabilmemiz için direnişimiz daha güçlü olmalıdır" dedi.

Konuşmaların ardından sanatçılar şarkılarını seslendirdi, halaylar çekildi.

TEBQA
Tebqa Kantonu'ndan binlerce kişi, "19 Temmuz devriminin ruhuyla terör ve işgali yeneceğiz ve merkezi olmayan demokratik bir Suriye'yi kuracağız" şiarıyla 19 Temmuz devriminin 12. yıldönümünü kutladı.

Kutlamaya Özerk Yönetim, siyasi partiler, kadın ve gençlik örgütlerinin üyeleri, askeri kuvvet ve
binlerce kişi katıldı.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Tebqa Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ehmed El Omer, devrim şehitlerini andı. Omer, devrimin kazanımlarını korumak için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

'HALKININ ONURLU YAŞAYABİLMESİ İÇİN 13 BİN ŞEHİT VE 25 BİN YARALI VERİLDİ'
Tebqa Askeri Meclisi adına konuşan Heqî Efrîn, "19 Temmuz devrimini kutluyoruz. Devrimde Kuzey ve Doğu Suriye halkının onurlu yaşayabilmesi için 13 bin şehit ve 25 bin yaralı verildi. 19 Temmuz devrimi QSD'nin direnişiyle tüm dünyaya demokratik bir proje sunmuştur" diye konuştu. Kutlamada Tebqa Kantonu Zenûbîya Kadın Meclisi üyesi Necah El Hisên de konuşmasında Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların mücadelesine dikkat çekerek, "Kadınlar her çalışmanın sorumluluğunu üstlendi ve öncülük ediyor" diye belirtti.

Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı.