19 Eylül 2024 Perşembe

Roboskîli kadınlara 8 Mart karanfili dağıtıldı

Şırnak'ta 8 Mart etkinliklerinin startı, adalet nöbetlerinin 322. haftasında bir araya gelen Roboskîli kadınlara karanfil dağıtılarak verildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Kadın Meclisleri üyeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin startını, savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî köyünde verdi.
 
Aralarında HDP Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez ve Leyla Birlik ile yerine kayyum atanan Kumçatı Belde Belediye Eşbaşkanı Özlem Kutlu'nun da bulunduğu HDP ve DBP'li kadınlar, yakınlarının mezarı başında adalet arayışlarının 322'nci haftasında bir araya gelen Roboskîli kadınlara karanfil dağıttı.
 
'ANNELERİN FERYADINA KULAK VERİN'
 
Siyah elbiseler giyen kadınlar, katliamda yaşamını yitiren 34 yakınının fotoğraflarını taşıdı. Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Zeynep Unat, kısa bir konuşma yaptı. Ardından Roboskîli aileler adına açıklama yapan Berivan Encu, katliamın her saniyesinin devlet kayıtlarında yer aldığını ve buna rağmen sorumluların halen açığa çıkarılmadığına dikkat çekti. Roboskîliler olarak sadece adaletin tecelli etmesini istediklerini dile getiren Encu, yaşadıkları baskılara dikkat çekti. Adaletin, barışın temeli olduğuna vurgu yapan Encu, şöyle devam etti: "Çocukları bombalarla katledilen Roboskîli anneleri, faili meçhul cinayetlerle çocukları kaybedilen cumartesi anneleri ve barış annelerinin feryatlarına kulak verin. Feryat, serzeniş ve haykırışlarımız, barışı ve adaleti getirene kadar asla dinmeyecek."
 
'SAVAŞA HAYIR DEMEYE DEVAM'
 
HDP Kadın Meclisi adına konuşan Özlem Kutlu ise Roboskîli kadınların 8 Mart'ını kutladı. Kadınların, sistemin saldırılarına rağmen burada olduğunu söyleyen Kutlu, Roboskîlilerin 322 haftadır sürdürdüğü adalet nöbetine değindi. "Adalet olsaydı eğer, biz Roboskîli annelerimizi şehitlikte değil, evlerinden ziyaret etmiş olacaktık" diyen Kutlu, "Bizler savaşlara, kan dökmelere ve tüm haksızlıklara karşı hayır demeye devam edeceğiz" dedi. 
 
'KADINLAR KİRLİ TARİHİ DEĞİŞTİRİYOR'
 
HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de dünya tarihinde vicdan, ahlak, adalet ve toplumsallığı her zaman yaratanların kadınlar olduğunu ifade etti. Kadının doğasında zulüm ve adaletsizliğe karşı direnme gücünün bulunduğunu belirten Birlik, "Erkek ve egemen zihniyetler tarafından yazılan tarih, kadının adını sürekli yok etmek istemiştir. Kadınlar bugün o kirli tarihi değiştirmektedir. Kürt kadınlarının tarihi elleri ile nasıl doğru yazdığını tüm dünya görmektedir" şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından Roboskîli kadınlara karanfil dağıtıldı.