7 Eylül 2024 Cumartesi

Rizeli üretici çayını yakarak kota ve kontenjanın kaldırılmasını istedi

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde çayını satamayan üretici Erdal Bergal, benzin dökerek topladığı çayı yaktı. Bergal, "Bu vatandaş bu saate kadar burada bekliyorsa devlete bir katkı sağlamak için bekliyor, ama devlet bizi mağdur bırakıyor" dedi. Çay üreticisinin eylemi sırasında Rize'de bulunan Erdoğan, kota ve kontenjanın kaldırılması taleplerini görmezden gelirken, Rizelilere büyük bir cami yapma vaadinde bulundu.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Elmacık Mahallesi'nde bulunun Çaykur'un çay alım yerinde ürününü satmak için saatlerce bekleyen çay üreticileri, Çaykur’un kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti. Çay üreticisi Erdal Bergal, satamadığı çayını benzin dökerek yaktı.

Bergal, "Çaykur’un çay müstahsiline uyguladığı tarife budur, protestomuzu yapıyoruz. Herkes iyice izlesin, devlet de iyice izlesin. Bu vatandaş bu saate kadar burada bekliyorsa devlete bir katkı sağlamak için bekliyor, ama devlet bizi mağdur bırakıyor. Biraz ses verelim" dedi.

Diğer çay üreticileri de Bergal'ın eylemine destek verdi.

ÇAY ÜRETİCİLERİ KOTA VE KONTENJANIN KALDIRILMASINI İSTEDİ ERDOĞAN CAMİ VADETTİ
Bergal’ın çaya uygulanan kota ve kontenjan uygulamasını protesto ettiği saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, memleketi Rize’nin Güneysu ilçesindeydi. Çay üreticilerinin sesini duymazdan gelen Erdoğan, dolgu alana yapılan Rize Sahil Camii’nin kaydığını söyleyen Erdoğan, şehir merkezine büyük bir cami yapılacağını söyledi.

Güneysu Hastanesi ve Rize Şehir Hastanesi ile ilgili çalışmaları yerinde izleyeceğini söyleyen Erdoğan’ın çay üreticilerinin taleplerini duymadığı konuşmasında, çay üretimiyle ettiği sözler çay kesme motorlarıyla ilgili oldu. Erdoğan, “Şu anda hava güzel ama gelen raporlara bakılırsa pazar günü çok yağmur var diyorlar. Zaten buranın bereketi. Her zaman bu bereket oldu ve olacak. Çay nasıl çay? Fakat şimdi artık makineler ile kesiyorsunuz diye duyuyorum. Öyle değil mi? Bu zaten pek hayra alamet değil. Nereden nereye geldik? Şimdi makinayla çayı tarıyoruz. Ben anlamam, siz anlıyorsunuz bu işlerden. Tabii benim hemşehrilerim kendine yakışanı yapar” dedi.

Denizi doldurarak büyük bir doğa yıkımına neden olan projelerin altına imza atan Erdoğan, dolgu alanda oluşan tahribatı itiraf etti. Sahil dolgu alanı üzerindeki Rize Sahil Camii’nde kayma olduğunu söyleyen Erdoğan’ın çözümü ise Rize merkeze büyük bir cami yapma vaadi oldu.