21 Eylül 2024 Cumartesi

Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın mezarı başında mücadele sözü yinelendi

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın mezarı başında yapılan anmada, onların mücadelelerinin tüm saldırılara rağmen süreceğinin sözü yinelendi. Kayıpları asla unutturmayacaklarının altı çizilen anmada, "Rıdvan Karakoç'a, Hasan Ocak'a ve onlar gibi tüm arkadaşlarımıza borucumuzu ödemek adına sürüyor mücadelemiz" denildi. 

Gözaltında kayıplara karşı mücadelenin başlamasına vesile olan Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, Gazi Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anıldı. 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen anmada, Ocak ve Karakoç şahsında tüm kayıplar için adalet mücadelesinin süreceği kaydedildi. 

Kayıp yakınlarının yanı sıra eyleme İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş ve çok sayıda kişi katıldı. Kayıpları temsilen Hasan Ocak'ın mezarının üstü karanfillerle donatıldı, kayıpların fotoğrafları bırakıldı. 

'BURAYA KENDİ ELLERİMİZLE DEFNETTİK'
Anma ilk olarak Rıdvan Karakoç'un mezarı başında yapıldı. Saygı duruşunun ardından Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, Rıdvan Karakoç'a Altınşehir kimsesizler mezarlığına ulaştıklarını dile getirdi. Ocak, "Buraya kendi ellerimizle defnettik, kayıplar listesine 'kimsesizler mezarlığına bulunduğu' yazıldı" diyerek sözü yol arkadaşları Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç'a bıraktı. 

'CANLARINI HİÇE SAYDILAR'
Karakoç ise 29 yıldır sevdiklerinin yolunda mücadele yürüttüklerini söyledi. Karakoç, "İçimizdeki en fedakar, en nitelikli yakınlarımızı tarihe tanıklık edebileceğiniz en barbar yöntemlerle, işkence tezgahlarında katlederek yok etmek istediler. Kaybetmek isterken düşüncelerini, fikirlerini, mücadelelerini; yaratmaya çalıştıkları adil, insanlığa ve tarihe daha yakışır bir dünya mücadelelerini yok etmekti tüm hedefleri. Onlar bizlerin aydınlık yarınlara kavuşması için canlarını hiçe sayarak, en barbarca yöntemlere göğüs gererek canlarını feda ettiler" dedi. 29 yıl önce söz verdiklerini hatırlatan Karakoç, asla unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını ve mücadeleyi sürdürecekleri sözünü yineledi. 

'BORCUMUZU ÖDEMEK ADINA MÜCADELE SÜRÜYOR'
İHD Genel Başkanı ve kayıpların avukatı Eren Keskin de Rıdvan Karakoç'la Ape Musa'nın (Anter) evinde tanıştıklarını ve arkadaş olduklarını aktardı. "Kürt halkının haklı mücadelesine adamış kararlı bir insandı" diyen Keskin, "Yakınları içinde onu en son gören bendim bilemiyorum. '95 yılının Şubat ayının ilk günleriydi. 'Beni takip ediyorlar, bana zarar verecekler. Sana vekalet göndereceğim. Beni lütfen her gün ara' dedi. Ben onu her gün arıyordum, bir gün Rıdvan'dan haber alamadım. Sonrasında buraya kadar geldik" dedi. Yürüttükleri mücadelede "hiç bıkmadınız mı, korkmadınız mı, yorulmadınız mı" sorusunun çok sorulduğunu söyleyen Keskin, "Evet bıkmıyoruz, yorulmuyoruz, korkmuyoruz bizim ölülerimiz var. Rıdvan da onlardan biri. Rıdvan Karakoç'a, Hasan Ocak'a ve onlar gibi tüm arkadaşlarımıza borucumuzu ödemek adına sürüyor mücadelemiz. Rahat uyusun mücadelesi bize emanet" ifadelerini kullandı. 

Ardından Hasan Ocak'ın mezarı başına geçildi. Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın devasa fotoğraflarının önünde açıklama yapıldı. 

İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri, Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak'ın bulunma mücadelesiyle Cumartesi Anneleri mücadelesinin başladığını hatırlattı.

'KATİLLERİ BULMA SORUMLULUĞUMUZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da birçok kayıp yakınına göre "avantajlı" olduklarını söyledi. "Çünkü bir çiçek koyacak mezarımız var" diyen Ocak, sorumluluklarını kaydetti. Hasan'ı katledenlerin kim olduğunun ortaya çıkması için mücadele yürüttüklerini söyleyen Ocak, "Bu hakikati bilme ısrarımızdan vazgeçirmeye çalışan politikalarla karşı karşıya kaldık. Zorbalığa uğradık, mahkeme kapılarında süründük. Mahkeme kapılarında, sokaklarda onlarca kez kazandık. Bu politikaların sorumluları kim, emir verenler kim? Kaç yıl geçerse geçsin bu sorumluluğu yerine getirme ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz" vurgusu yaptı. 

'MAĞDURLARIN DA MUKTEDİRLERİN DE MAĞDURLARIYIZ'
Hüseyin Ocak da şunları söyledi: "Biz yıllardır adalet arıyoruz. Şimdinin muktedirleri geçmişlerin mağdur gibi görünenleri, adalet diyorlardı. Ama geçmişin muktedirleri, cezaevinden çıkan paşalar adalet dediler. Ama biz aslında o paşaların da şimdiki muktedirlerin de mağdurlarıyız. Geçmişte 'sizin sorununuz benim sorunum, kabinemin sorunu' diyen cumhurbaşkanının verdiği sözü yerine getirmesini istiyoruz."

Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin de kayıpların mücadele bayrağını devraldıklarını dile getirdi. "Belki yaşamınız kısa oldu ama ne kadar yaşadığın değil nasıl yaşadığın önemli" diyen Bilgin, katiller yargılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. 

YILDIZ'DAN POLİSE: BURAYA GELMEYE UTANMIYOR MUSUNUZ
Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berfo anneye verdiği sözü hatırlatarak derhal yerine getirmesini istedi. Mezarlığı ablukaya alan polislere oğlunun fotoğrafını gösteren Yıldız, "Ben oğlumu devlete emanet ettim. Bin pişmanım. Siz buraya gelmeye utanmıyor musunuz" diye tepki gösterdi.

'SALDIRI SÜRDÜKÇE MÜCADELEMİZ DE SÜRECEK'
ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş da mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Kayıp ailelerinin, sosyalistlerin, insan hakları savunucularının mücadele ettikçe kaybetme saldırılarını geriletmeye devam ettiğini söyledi. 90'lı yıllarda binlerce sosyalist, yurtseverin kaybetme saldırısıyla kaybedildiğini hatırlatan Aktaş, "Ancak bu saldırılar 'sağ aldınız sağ istiyoruz' kampanyasıyla ailelerin, sosyalistlerin mücadelesiyle geri püskürtüldü. Bu mücadele kaybetme saldırısı açısından bir dönüm noktası oldu. Bugün faşist iktidarın saldırıları Kürdistan'daki savaşlarla hapishanelerdeki tecrit politikalarıyla aynı zamanda yasaklarla, her gün gözaltı saldırılarıyla devam ediyor. Bizler bu saldırılara karşı mücadeleyi yükseltmeye devam ettik. Devam ediyoruz. Bu saldırılar oldukça adalet mücadeleleri devam edecektir. Aynı zamanda Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki mücadelesi de aynı kararlılıkla bir simge alanı olmaya da devam ediyor. Annelerimize yapılan saldırılar ve gözaltılar devletin bu politikalarından azade değil" dedi. 

'YASIMIZ SÜRÜYOR ÇÜNKÜ ADALET YERİNİ BULMADI'
"Sizi Hasan'ın gülüşüyle selamlıyorum" diyen Maside Ocak anmada son sözü aldı. "Bizim bir mezarımız var" diye başlayan tüm konuşmaların "yasımız sürüyor "sözüyle tamamlandığını dile getiren Ocak, "Yasımız sürüyor çünkü adalet yerini bulmadı" ifadelerini kullandı.