23 Kasım 2024 Cumartesi

Qamişlo'da kadınlar kendi kıyafetlerini kendileri üretiyor

Kuzey Suriye'nin Qamişlo kentinde üç kadın, kadınların yararlanması ve üretimde yer almaları için Jinkar adında atölye kurdular. 7 kadının üretimde yer aldığı atölyede kadın ve çocuk kıyafetleri el emeği ve makine ile üretiliyor.
Kuzey Suriye'nin Qamişlo kentinde kadınlar için el emeği ürünlerin yapılıp satıldığı Jinkar isminde bir atölye açıldı. Rojava ve Kuzey Suriye kadın devrimi ile birlikte bir çok alanda üretim içerisinde yer alan kadınlar bu kez de el işi atölyesi açtılar.
 
Şilan Kamir ve Yasmin Neziha tarafından açılışı gerçekleştirilen Jinkar atölyesinde bir çok kadın ve çocuk kıyafeti el emeği ile üretiliyor.
 
Jinkar hakkında bilgi veren Jinkar'ın yöneticilerinden Şilan Kamir, "Yasmin 15 yıldır bu iş ile uğraşıyordu son günlerde bir çok arkadaş ile birlikte yanına gidip geliyorduk kıyafet satın alıyorduk. Herkes el emeği ürünleri giyinsin diye bizde böyle bir üretim yeriniş daha fazla büyüterek herkese ulaştırmayı amaçladık. Bizim Jinkar'ı önemli kılan şeylerden bir tanesi bu üretim içerisinde yer alan herkesin kadın olması. Beni en çok etkileyen bu işyerini kurmama neden olan olaylardan bir tanesi. Bir kadın ile tanıştım eşi yoktu, çocuğu ile yalnızdı ve iş arıyordu, bende böyle bir işyeri açacağımızı isterse evden üretime katılarak günlük geçimini sağlayabileceğini belirterek o kadın arkadaşımızın geçimine katkıda da bulunduk" diye belirtti.
 
İşyerimizin ismini kadınların üretim yeri olduğu için Jinkar yaptık diyen Kamir, "Üç kadın olarak bir araya geldik ve kadınlar için yeni iş kapısı ile birlikte kadınların üretimin içinde yer alarak kendilerini özgür ifade etmelerinin önünü açtığımızı düşünüyorum" diye kaydetti.
 
Jinkar'da el işi ve makine işi olmak üzere iki birim halinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Şilan Kamir, "Makine ile çalışan kadın arkadaşlarımızı üretimlerini bu atölyede sürdürürken el işi işlerin evlerde kadınlar tarafından üretiliyor. Aslında evlerde çalışan arkadaşlarımız hem üretimin içerisinde yer alarak erkek egemen baskıya karşı kadınlarında bir şeyler yapabileceğini ortaya koyarken aynı zamanda kendi zamanlarını da verimli değerlendirme şansları oluyor. Şuan da birlikte çalıştığımız 7 kişiyiz" diye kaydetti.
 
İlerleyen dönemlerde kadınlara el işi dersleri vererek atölyeyi bütün kadınların yaşamlarına sokmayı düşündüklerini dile getiren Kamir, yerlerinin küçük olması nedeniyle ileri ki dönemde daha büyük bir yer inşa edeceklerini ve eğitimler vereceklerini söyledi.