23 Kasım 2024 Cumartesi

Puigdemont, Katalonya başkanlığı adaylığından vazgeçti

Carles Puigdemont, sürgünde olduğu Almanya'da yaptığı açıklamada yeniden Katalonya başkanı olmayacağını duyurdu.
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, başkanlık için Quim Torra'yı önerdi. Puigdemont, "Grubumuz milletvekili Quim Torra'yı Generalitat'ın başkanlığına öneriyor" dedi. "Generalitat de Catalunya", 135 kişilik Katalonya Parlamentosu ile Katalonya Hükûmeti'nden oluşuyor. Puigdemont, 55 yaşındaki yayıncı Torra'nın önümüzdeki günlerde başkan olabileceğine işaret etti.
 
Muhafazakar İspanyol hükümeti, Çarşamba günü Puigdemont'un yeniden başkan seçilmesini engelleme girişiminde bulunmuştu. Merkezi yönetim, Katalonya'da hükümet kurulması için yeni bir aday belirlemeyi dayattı.
 
Bu baskılar üzerine Puigdemont, "Devletin Katalonya vatandaşlarını iradesi karşısındaki hoşgörüsüzlük ve saygısızlığı dünyanın gözü önünde açık bir şekilde belirdi" dedi. Puigdemont, yeni bölgesel yönetimi bağımsız bir ülke inşa etmeye çağırdı.
 
Madrid'in baskılarına rağmen Aralık ayında yapılan bölgesel seçimleri bağımsızlıkçılar yeniden kazandı. Eğer 22 Mayıs'a kadar yeni bir başkan seçilmezse, Katalanlar otomatik olarak yeniden sandık başına çağrılacak.
 
Başkanın seçilmesiyle hükümet kurulduktan sonra, Madrid'in vesayetinden çıkılması umuluyor. Madrid yönetimi, Katalonya'nın bağımsızlık ilanı ardından 27 Ekim'de yönetime el koymuştu.
 
Quim Torra'nın başkan seçilmesi için parlamento oturumunun gelecek hafta başında yapılması bekleniyor. "Katalonya için Hep Birlikte" isimli muhafazakar bağımsızlıkçı parti ile bağımsızlık yanlısı büyük solcu parti Cumhuriyetçi Sol'un Torra'ya destek vermesi bekleniyor.
 
Puigdemont, bağımsızlık ilanından bu yana sürgünde yaşıyor. Belçika'ya sığınan Puigdemont, İspanya'nın çıkardığı Avrupa tutuklama kararı nedeniyle 25 Mart günü Almanya'da tutuklandı. Daha sonra kefaletle serbest bırakılan Puigdemont, hakkındaki sınırdışı kararının sonuca bağlanması için halen Berlin'de bulunuyor. Puigdemont'un İspanya'ya sınırdışı edilmesi halinde, 1 Ekim referandumu organize etmekten dolayı 25 yıl hapisle karşı karşıya kalabilir.
 
7,5 milyon nüfuslu Katalonya ekonomik açıdan İspanya'nın en güçlü bölgesi. Kastilyanca konuşan İspanya halkından farklı bir dilleri ve tarihi olan Katalanların 2014 yılındaki bir başka referandumu da yine İspanya yargısı tarafından yasaklanmıştı.
 
Son referanduma katılım on binlerce polis ve askerin devreye konulmasıyla engellenmiş ve yüzde 43 civarında kalmıştı. Ancak oy kullananların yüzde 90'ı bağımsızlığa ‘evet' demişti. Normal şartlarda referandumun başa baş gitmesi bekleniyordu.
 
Yasaklanan 2017 referandumu ardından 21 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinde bağımsızlık yanlısı partiler yüzde 48 oy alırken, bağımsızlık referandumuna karşı çıkmayan sol Podemos hareketinin de oyları dahil edildiğinde İspanya yanlıları azınlıkta kalmıştı.