2 Ekim 2024 Çarşamba

PSAKD Ataşehir Şubesi: Zorunlu din dersi kaldırılsın

PSAKD Ataşehir Şubesi, Necatibey İlkokulu önünde yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi. Cemevi önünde yapılan eylemde konuşan dernek başkanı Gülsev Kaya, "Zorunlu din dersi kaldırılsın, mahkeme kararları uygulansın. Aleviler olarak taleplerimiz kabul edilinceye kadar hak mücadelemiz sürecektir" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay'ın kararları uyarınca Alevi öğrencilerin zorunlu din dersinden muaf olmaları gerekiyor. Ancak AKP hükümeti mahkeme kararlarını uygulamıyor. Alevi kurumlarının zorunlu din dersine tepkileri sürüyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi, Necatibey İlkokulu önünde zorunlu din dersini protesto etmek istedi. Polis tarafından engellenen eylem cemevi önünde gerçekleştirildi.

Polisin eylemi engellemesine tepki gösteren PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, Aleviler olarak zorunlu din dersleri ve eşit yurttaşlık taleplerini her mecrada dillendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Kaya, eğitim sisteminin her şeyden önce bilimsel ve laik olması gerektiğinin altını çizerek, şunları dile getirdi: "Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana Aleviler olarak, demokrasinin kırıntısını görmüyoruz. Baskılar, yok saymalar ve asimilasyon politikaları devam ediyor. Siyasi iktidar AİHM karalarını ihlal etmektedir. İhlal kararlarını yerine getirmek bir yana zorunlu din dersleri çoğalmış, bütün okullar imam hatip olmuştur. AİHM karaları uygulansın. Çocuklarımız ezberci değil, bilimsel eğitim alsın. Anadilde eğitim istiyoruz. Çünkü en iyi eğitim, kendi kültüründe ve dilinde gelişeceğine inanıyoruz. Birlikte bir arada olmanın şartları yerine getirilsin. Aleviler olarak taleplerimiz kabul edilinceye kadar hak mücadelemiz sürecektir."