2 Ekim 2024 Çarşamba

'Politik tutsaklarla dayanışmayı süreklileştirelim'

Birleşik Devrimci Mücadele güçleri, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Viyana'da panel düzenledi. İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri video konferansta katıldığı panelde, pandemi döneminde yapılan düzenlemenin kalıcı hale getirilerek tecridin derinleştirildiğini söyledi.

Birleşik Devrimci Mücadele (BDM) tarafından düzenlenen panele Gülseren Yoleri video konferans yoluyla konuşmacı olarak katıldı.

Garibe Gezer ve Abimael Guzman şahsında ölümsüzleşen tüm tutsaklar anısına saygı duruşu ile başlayan panelde, 18 Mart'ın kısa tarihçesi aktarıldı. Kapitalizme ve emperyalizme karşı süren direnişlere faşist devletlerin saldırılarının devam ettiği kaydedilen panelde, hapishanelerdeki devrimcilerin durumuna dikkat çekilerek, tutsaklarla dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

ZİREK: DEVLET TUTSAKLARIN DİRENCİNİ KIRAMADI
Panelde ilk konuşmayı BDM temsilcisi Ahmet Zirek yaptı. HDP'li belediye başkanlarına yönelik tutuklama saldırısından sonra yaşadığı tutsaklık sürecine değinen Zirek, devletin politik tutsaklara yönelik her türlü irade kırma saldırısı araçlarını kullandığını, tutsaklarınsa bunlara direndiğini kaydetti.

YOLERİ: TUTSAKLARA DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR
Video konferans yoluyla panele katılan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Türkiye'deki tutsaklarla ilgili güncel bilgileri paylaştı. Hapishanelerdeki işkence ve kötü muameleye dikkat çeken Yoleri, politik tutsaklara infazda eşitlik ilkesinin uygulanmadığını söyledi. İletişim hakları ihlal edilen tutsakların tecrit koşullarına değinen Yoleri, hapishanelerde intihar ve intihar süsü verilmiş infazların da yaşandığını vurguladı. Hasta tutsakların sağlık hakkına erişim engellerine de değinen Yoleri, tahliye edilen hasta tutsakların, serbest kaldıktan birkaç gün sonra yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

'TECRİT PANDEMİ İLE YERLEŞİKLEŞTİ'
Pandemi bahanesiyle yapılan düzenlenmelerin kalıcılaştırılarak tecridin derinleştiğini söyleyen Yoleri, dayanışmanın önemine dikkat çekti.

'DAYANIŞMA SÜREKLİ OLMALI'
Tutsaklara ulaşmak için her türlü aracın kullanılması gerektiğini kaydeden Yoleri, mektup yazma, kart yollama, tutsak aileleriyle dayanışma göstermenin öneminin güncel olduğunu belitti. Yoleri, dayanışmanın sürekli olması ve devrimci demokrat örgütlerin gündeminde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.

Panel soru cevap bölümünden sonra sona erdi.