3 Ekim 2024 Perşembe

Polisten çocuğunun cenazesi verilmeyen anneye: HDP'nin önünde oturun verelim

Aylardır çocuğunun cenazesini almak için mücadele eden anne Menice Yeni, polislerin kendilerini "HDP'nin önünde oturun verelim" diyerek tehdit ettiğini söyledi. Anne Yeni, "Benim çocuğumun tek bir tırnağı bile kalsa gidip onu alacağım" dedi.

Aylardır çocuğunun cenazesini teslim almak için mücadele eden anne Menice Yeni, polislerin kendilerini "HDP'nin önünde oturun verelim" diyerek tehdit ettiğini söyledi.

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu köyü kırsalında 8 Eylül'de TSK'nın bombardımanı sonucu Senar Delayimilan (Brûsk Deyndar) ve Zindan Yeni (Dijwar Şerzan) yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Zindan Yeni'nin ailesini arayan yetkililer parmak izinin uyuştuğunu aileye bildirdi. Ancak savcılık, "Ölüm sebebi belli değil" diyerek geriye kalan uzuvları vermedi. Aile, bir ayı aşkın süredir İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderilen cenazeyi almak için bekliyor.

KİMYASAL ŞÜPHESİ
Konuya dair Jinnews'e konuşan Zindan Yeni'nin annesi Menice Yeni, cenazenin kargo ile gönderilmesinden korktuğunu ve cenazenin aylardır verilmemesinin kimyasal silah kullanımından kaynaklanmış olma ihtimalinden dolayı sürecin uzatıldığından şüphe duyuyor.

'CENAZENİZ KARGOYLA GÖNDERİLEBİLİR'
Çocuğunun yaşamını yitirmesinin üzerinden 62 gün geçtikten sonra yetkililerin haber verdiğini aktaran anne Menice Yeni, bunun üzerine Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduklarını belirtti. Savcılığın kendilerine sabah cenazeyi alabileceklerini söylediğini ifade eden Menice Yeni, "Eşim sabah tekrardan savcılığa gidiyor ve savcılık ona 'Bir ay ya da bir yıl sonra da verebiliriz' diyor. Geçtiğimiz ay tekrar avukatımız ile beraber Dicle Cumhuriyet Başsavcılığı'na gittik. Ancak cenazenin kalan uzuvlarının ATK'ye gönderildiğini, kalan uzuvlarının da yanmış halde olduğunu söyledi. Ardından bizim ısrar etmemiz üzerine kâtip bize 'Cenazeniz kargoyla gönderilebilir' dedi" diye konuştu.

POLİS: HDP İL BİNASI ÖNÜNE OTURUN VERELİM
"Benim çocuğumun tek bir tırnağı bile kalsa gidip onu alacağım" diyen Menice Yeni, cenazelerini almak için elinden geleni yapacağını kaydetti. Çocuklarının verdiği mücadelenin her zaman arkasında olacağını belirten anne Menice Yeni, "Zaten çocuklarımızı katlettiler. Daha ne istiyorlar? Çocuğumun mücadelesini asla ama asla bırakmayacağız. Geçtiğimiz ay polisler oğlumu arayarak, HDP il binası önüne gitmesi için tehdit etmiş. Oğluma 'Gel gidip senin abini getirelim' demişler ancak oğlum onlara 'Siz benim abimi katlettiniz şimdi de onu vermiyorsunuz' demiş. Bunun üzerine polis sinirlenerek, 'Onu karıştırma' diyor. Ne yapıyorlarsa yapsınlar, biz çocuklarımızın kemiklerini istiyoruz. Benim gibi binlerce kişi var. Çocuklarımızı kimyasallarla, bombalarla katlediyorlar. Kimyasal silah kullandıklarından kaynaklı cenazeleri vermiyorlar" dedi.