3 Ekim 2024 Perşembe

Polen Ekoloji: Ekim ayında yağışlar yüzde 58 oranında azaldı

Polen Ekoloji, kasım ayı bültenini yayımladı. Bültende ekoloji haberlerinin en yoğun olduğu ayın Kasım olduğunu belirtti.

Polen Ekoloji kasım ayı bültenini yayımladı. 8 aylık ekoloji haberlerini derleyen Polen Ekoloji, ekoloji haberlerinin en yoğun olduğu ayın Kasım olduğunu belirtti.

Bültende, "Kapitalizmin Türkiye'deki krizinin salgın koşulları bahane edilerek emeğe ve doğaya yeni bir saldırı dalgasıyla aşılmaya çalışılması Kasım ayında artan ihtilaflara yansıdı. Torba yasa bu saldırının yasal boyutu için zemini genişletirken tekil-yerel ihtilaflarda devlet ve şirketler hiçbir yasallık tanımaksızın fiziki saldırı ve baskılarını sürdürdüler" ifadelerine yer verildi.

Kasım ayının kurak geçen sonbaharın etkilerinin barajlarda ve göllerde hissedildiği bir ay olduğuna dikkat çekilen bültende, son 50 yılın en sıcak Ekim ayının yaşandığını ve bu ayda yağışların yüzde 58 oranında azaldığına dikkat çekti.

İstanbul ve Edirne'de içme suyu sıkıntısı tehlikesi belirirken Meriç Nehri, Eber ve Burdur Gölü'nde sular büyük oranda azaldı. Buna karşılık, Türkiye devleti, G20'de iklim anlaşmasına şerh düştü, kömüre 10 ayda 100 milyon lira ödenek sağladı.

Bültende "Ankara BB ve Bodrum belediyesi geç kalınmış iklim adımları atsalar da pratikteki uygulamaları muğlak kalmayı sürdürüyor. Ancak anketler artık halkın iklim kriziyle ilgili farkındalığın daha net olduğunu da gösteriyor" denildi.

Polen Ekoloji, kasım ayı boyunca derlediği kent doğa mücadelesinde öne çıkan başlıkları şöyle sıraladı:

Direnişi 425 gün boyunca kıramayan doğa düşmanları Kazdağlarında çareyi direnişçileri maddi kıskaca almakta bulacağını sandı. Ancak baskı ve sindirmeye karşı mücadele bu kez dayanışmayla öne çıkan bu engeli de aşacak güçte. Tüm duyarlı kesimleri cezalara karşı düzenlenen kampanyada direnişçilerin yanında olmaya çağırıyoruz.
Siyaseten etkisi oldukça azalmış mecliste bu ay şirketlere bir koruma kılıfı daha sağlayacak torba yasa görüşmeleri ile doğa talanına aktarılacak kamu kaynakları için bahanelerin sıralandığı bütçe görüşmeleri gerçekleşti. Ekoloji ve çevre örgütleri yurdun dört bir yanında sokağa çıkarak 3 maddenin geri çektirilmesini sağladı. HDP'li vekiller aracılığıyla yakından takip edilen görüşmelerde iktidarın halk düşmanı gündemi bir kez daha teşhir oldu. Ekoloji Birliği yasanın ardından bir açık mektup kaleme aldı.
Artvin-Yusufeli ve Şavşat, Rize-Güneysu, Batman-Zori Çayı, Gürcistan-Kutaisi'de HES'e; İzmir Orhanlı ve Çanakkale Gülpınar'da JES'e; Manisa-Salihli'de BES'e karşı halkın eylemleri ve tepkisi sürerken Nallıhan'da termik santral, Samsun-Çarşamba'da BES, Çeşme ve Karaburun'da RES, Van-Geliyê Zîlan'da HES, İzmir-Ovacık'ta JES ve Sinop'ta NGS ile ilgili dava süreçlerinde gelişmeler yaşandı. Halkın direnişi Yusufeli'nde AKP-MHP'lilerin belediye meclisindeki ihanetine uğradı. Akkuyu NGS'nin 3. ünitesi lisansı verilirken lisans iptali davasının ilk duruşması görüldü.
Madencilik ihtilaflarında ise Rize-İkizdere, Sivas-Tokuş, Tokat-Erbaa, Ordu-Üçpınar, Malatya-Dedeyazı, İstanbul-Çatalca, Muğla-Dalaman, Artvin-Murgul, Erzincan-İliç, Antalya-Korkuteli ve Kayseri-Avanos'ta halk tepkisini açıklama ve eylemlerle sürdürürken Bursa-Kirazlıyayla, Ordu-Fatsa, Bergama-Okçular, Bilecik-Muratdere, Afyon-Emirdağ, Antalya-Kaş'ta hukuki gelişmeler oldu. Alamos Gold ise Kazdağlarında soykırım suçlamasıyla uluslararası mahkemeye şikayet edildi.
Kuzey Marmara otoyolu için acele kamulaştırma, Mersin'de polipropilen tesisine karşı halkın eylemi, deprem sonrası Çeşme'de acil imar izinleri, Ankara Mamak ve Altındağ'daki plan değişikliği iptalleri, tarihi Vaniköy Camisi'nin yanması, Topkapı Sarayı'ndaki ağaç katliamı bu ay öne çıkan kent suçları oldu.
11 Kasım'daki ağaç "şovu"na karşı TOD'un açıklaması ile akla, vicdana çağrılan iktidar Ayder'de kayak merkezi, Büyükada'da helikopter pisti, Giresun-Gülyalı'da yeni çevre yolu, Sivas-Gömkpınar'da yapılaşma, Antalya-Beycik'te ağaç katliamı, Saros'ta boru hattı ile doğa katliamı peşinde. Diğer yanda ise Rize-Fındıklı'da suyun endüstriyel balıkçılıkla kirletilmesine karşı imza kampanyası başlatılırken Adana'da ithal plastik atıklar suları zehirlemeye devam ediyor. Eğirdir Gölü kirlilikle köpürürken 25 ova koruma alanı ilan ediliyor.
Bu ay özellikle Ankara Sincan'daki hayvan bakım merkezindeki işkence, Kütahya'da MHP'li kişinin tehlike altındaki kızıl geyiği avlaması, Dersim'de koruma altındaki yaban keçisinin öldürülmesi ve Samsun'da vurulmuş ve iki bacağı kesilmiş köpek haberleri ile #YasaHemen sesleri bir kez daha yükseldi. Baraj sularının dağ keçilerini boğduğu Dersim'de ise köylülerin keklik avcılarını durdurması mücadelenin bu boyutunu da hatırlattı. İnternetten yasa dışı hayvan satışı, denek hayvanlarının durumu, Seferihisar'daki orkinos çiftliği, Dicle'deki toplu balık ölümleri ise hayvanların uğradığı zulmün diğer örnekleri oldu.