3 Ekim 2024 Perşembe

Piroğlu: Albayrak'ın istifası ile sistemin çatlaklarını büyütmeliyiz

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifasını değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Piroğlu, iç kavgada başka bir boyutun açığa çıktığını söyledi. Albayrak'ı istifaya halkların tepkisi olmadığına dikkat çeken Piroğlu, Saray rejiminde bir iç çatlak meydana geldiğini ve daha da derinleştirmek gerektiğini kaydetti. Piroğlu, "Şu anki durumu, umudu büyütmenin zemin olarak görmeli ve buna göre mücadele etmeliyiz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası gündemde yerini tutuyor. Saray'dan herhangi bir açıklama gelmezken, yandaş medya istifayı görmeme tutumunu sürdürüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, damat Albayrak'ın istifasını ETHA'ya değerlendirdi.

'İKTİDAR GEMİSİ CİDDİ ŞEKİLDE SU ALMAYA BAŞLADI'
İstifayı iki boyutlu ele almak gerektiğine dikkat çeken Piroğlu, "İstifa henüz netleşmedi. İstifaya sebep olan gelişmeleri iyi kavramak gerekiyor; iç çatışmalar, uluslararası ilişkiler ve boyutları. Ama çıplak bir gerçek var ki iktidar gemisi ciddi bir şekilde su almaya başladı" dedi.

'İÇ KAVGADA BAŞKA BİR BOYUT AÇIĞA ÇIKTI'
Erdoğan'ın bugüne kadar yapmadığı bir şeyi yaparak kendi yandaşlarını gözden çıkardığını belirten Piroğlu, "Bunlar Erdoğan'ın kamuoyunda pek yapmadığı şeylerdi. Diğer boyutu da daha önce istifa tehdidi yaşanmıştı. Albayrak Soylu'nun yaptığının bir benzerini yaptı. Hatırlarsınız Soylu Twitter'dan Albayrak ise Instagram'dan istifasını duyurdu. Ama görüldü ki Albayrak, Soylu kadar güçlü değildi. İç kavgada bir başka boyutun açığa çıktığını görmek lazım" ifadelerini kullandı.

'YERLİ SERMAYEYE GÜVEN VERMEK İSTEDİLER'
Berat Albayrak'ın istifasının ekonomik olarak ise artık minarenin kılıfa sığmadığı ve kamuoyuna izah edilemediği anlamına geldiğini vurgulayan Piroğlu, "Dünya piyasalarından öte yerli sermayeye bir mesaj vermek istediler. Merkez Bankası Başkanı değişti, Albayrak değişti 'ekonomide güven vermeye çalışıyoruz' görüntüsü vermek istediler. Çıplak bir gerçek var ki bunları yapma iradesi Erdoğan'da, bu kararların arkasında duran güç öyle görüldüğü süreçte sermaye bu güveni nasıl alır bilemiyorum" diye konuştu.

Piroğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Halklar açısından birinin gidip, öbürünün gelmesi durumu var. Ekonomik politikalarda bir değişikliğe yol açmayacağı için ekonomi politikalarının bütün faturası işçi sınıfının üzerine sefalet ve yoksulluk dayatması, işçi sınıfının üzerine saldırı olarak devam edecek.

'ALBAYRAK'I İSTİFAYA ZORLAYAN BİZ DEĞİL KARŞIMIZDAKİ CEPHE'
"Kamuoyunda Albayrak'ın istifası üzerinden bir moral zemini oluştu. Bir boyutu var elbette ama Albayrak'ı istifaya zorlayan biz değiliz. Sırf doların bu kadar zıplamasına, paranın devüle olmasına karşı oluşan halk tepkisi sonucu istifa etmedi Albayrak. İç baskılar ve yerli sermayenin baskısıyla istifa etti, bizim karşımızdaki güçlerin iç baskısı sonucu istifaya zorlandı.

"Karşımızda esas olarak Berat'ı oraya oturtan, görevden alan, Merkez Bankası Başkanı'nı istediği gibi değiştiren Saray rejimi var. Bizim Saray rejimini değiştirmeden, yoksuldan yana bir politika geliştirmeden kazanma şansımız yok. Gücümüzü buraya döndürmeliyiz. Madem bir çatlak oluştu bizim de bu çatlağı derinleştirmemiz lazım. Bunun için de demokrasi, emek, özgürlük güçlerinin ortak ve birleşik mücadeleyi büyütmesi gerek. Yoksa sistem kendisini buradan onaracak, kaybettiği prestijini kazanmaya çalışacak. 3 ay sonra yeni bakanın, başkanın saldırılarıyla uğraşmaya devam edeceğiz.

'ŞU ANKİ DURUMU UMUDU BÜYÜTMENİN ZEMİNİ OLARAK GÖRMELİYİZ'
"Hem demokrasi mücadelesini, hem Kürt halkının yürüttüğü özgürlük mücadelesini hem de emek mücadelesini yan yana getirmek zorundayız. Savaş politikaları devam ediyor. Şu anki durumu, umudu büyütmenin zemin olarak görmeli ve buna göre mücadele etmeliyiz."