3 Ekim 2024 Perşembe

'Pandemide diş hekimleri tükenmişliğe sürükleniyor'

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Ankara Dişhekimleri Odası "Kamuda çalışan dişhekimlerinin büyük kısmının, meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevlendirilmeleri, serbest çalışan dişhekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları ve koruyucu ekipman temininde ortaya çıkan güçlükler meslektaşlarımızı hızla tükenmişliğe sürüklemektedir" dedi.

Ankara Dişhekimleri Odası, her yıl 16-22 Kasım tarihleri arasında kutlanan Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, diş hekimlerinin pandemiyle birlikte artar sorunlarına dikkat çekti.

Açıklamada, "Kamuda çalışan dişhekimlerinin büyük kısmının, meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevlendirilmeleri, yaşadıkları sorunlar, ADSM ve ADSH'lerde hizmet vermeye devam eden hekimlerin zorlu çalışma koşulları ve buna bağlı olarak yurttaşların sağlık hizmetine erişememesi, serbest çalışan dişhekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları ve koruyucu ekipman temininde ortaya çıkan güçlükler meslektaşlarımızı hızla tükenmişliğe sürüklemektedir" denildi.

'KORONAVİRÜS MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLMELİ'
Sağlık emekçilerinin pandemide en yüksek risk grubunda olmasına rağmen koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabul edilmediği hatırlatılan açıklamada, "Covid-19 tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir" diye belirtti.

Açıklamada sağlık emekçilerine uygulanan döner sermaye ve performans sisteminin yanlışlığının pandemi döneminde bir kez daha görüldüğü ifade edilen açıklamada, "Kamuda çalışan meslektaşlarımız için talebimiz ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışıdır" diye kaydedildi.

Açıklamada plansız şekilde fakülte açılmasının diş hekimlerinin işsizlik sorununu büyüttüğü ve eğitimin niteliğini düşürdüğü vurgulanan açıklamada, "Siyasi rant için art arda açılan alt yapıdan yoksun, akademik kadroları yetersiz fakülteler, kontrolsüz arttırılan kontenjanlar ve usulsüz yatay geçişler nedeniyle hem eğitim standardı düşmekte, hem de işsiz dişhekimlerinin sayısı artmaktadır" denildi.

Diş hekimlerinin sorunlarının çözümü için yetkililerle işbirliği yapma çağrısı yapan Ankara Dişhekimleri Odası, şunları aktardı:

"Meslek örgütleri özellikle pandemi döneminde alınacak önlemler, görevlendirmeler ve planlamalar ile ilgili görüş bildirmeli, karar mekanizmalarında söz sahibi olmalıdır.

"Bizler, deneyim ve birikimimizle mevcut sorunlara çözüm üretecek ulusal sağlık politikaları oluşturulması için katkı sunmaya hazırız. Yüksek enfeksiyon riski, sosyal ve ekonomik sorunlar, değişen çalışma koşulları, mobbing ve bitmeyen şiddetle mücadele ederken topluma karşı sorumluluğumuz ve mesleki yükümlülüğümüz gereği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."