20 Eylül 2024 Cuma

'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Tecridi kaldırın

İzmir, Mersin ve Diyarbakır'da hapishanelerin önünde yan yana gelen tutsak yakınları, İmralı tecridi son bulmadan Kürt sorununun çözülemeyeceğini vurguladı.

Tutsak yakınları, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm sağlanması talebiyle İzmir, Mersin ve Diyarbakır'daki hapishanelerin önünde yan yana geldi.

İZMİR
Buca Kırıklar Hapishanesi önünde yan yana gelen Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları "Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal özgürlük için özgürlüğe ses ver" pankartı açtı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, Kürt sorununda çözümsüzlüğün bir taraftan yoksulluğa, bir taraftan da uluslararası alanda birçok probleme yol açtığını söyledi.

Kuruş, şöyle devam etti: "Savaştan beslenen ekonominin son bulması demokratikleşmeye, demokratikleşmenin anahtarı da Kürt sorununa bağlı. Kürt sorunu muhatapları ile konuşulmadan çözülebilecek bir mesele değil. Kürtler için ayrı bir yeri olan ve barışa dair sözünü söyleyecek bütün aktörlerle görüşmek dışında bir seçenek yok. Bu temelde sayın Abdullah Öcalan ile görüşmenin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekmektedir. Barışa doğru giden yolu inşa etmenin seçeneği bu."

Eylem boyunca "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

MERSİN
Tutsak yakınları Tarsus Kampüs Hapishanesi önünde yan yana geldi.

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, tecrit politikasının savaşı beraberinde getirdiğini belirtti. Tecridin asıl amacının Ortadoğu'da savaşı derinleştirmek olduğunu belirten Aşan, "Milliyetçi politikalar ve faşist cephe ile birlikte bütün motivasyonunu Kürtlerle savaş için kullanıyor. Bunun bu ülkenin hayrına olmadığını defalarca dile getirdik, tekrardan sesleniyoruz; sayın Abdullah Öcalan üzerinde derinleştirilen tecridi kaldırın. Tecrit kalkmadığı sürece bu ülkede demokrasi ve adaletten bahsedemeyiz. Hem Ortadoğu'da hem de Kürdistan'da savaş politikalarının son bulması açısından tecrit politikalarına son vermeye çağırıyoruz" dedi.

Eylem boyunca "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları atıldı.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Kampüs Hapishanesi önünde yan yana gelen tutsak yakınlarına Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), DEM Parti milletvekili Adalet Kaya, DBP ve DEM Parti il, ilçe örgütleri ve çok sayıda kişi eşlik etti.

Barış istediklerini dile getiren tutsak yakını Reşat Ada, "Yeter artık, biz gözü yaşlı anneler adalet, barış ve birlik istiyoruz. Ne gerilla annesi ne de asker annesi ağlasın istemiyoruz. Biz bugün adalet anneleri olarak barış istiyoruz. Yeter artık siz onları sürgün ediyorsunuz, terbiye etmeye çalışıyorsunuz. Ama çocuklarımız bu şerefli mücadelede canlarını veriyorlar ve topraklarında şerefli yaşamak istiyorlar. Baş eğmiyorlar bu da böyle bilsin. Bizler mücadele edeceğiz" dedi.

DEM Parti milletvekili Adalet Kaya ise, tutsak yakınlarının taleplerini sahiplendiklerini vurgulayarak, bu taleplerin tüm kamuoyu tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, "Adalet Bakanı kendisiyle görüşen annelere tecridin olmadığını söyledi. Biz de diyoruz ki; idare ve gözlem kurullarının, ATK'nin ölüm evlerine çevirdiği, işkencehanelere çevirdiği cezaevlerine çözüm üretin. Derhal sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın" dedi.

Eylem oturma eylemi ve sloganlar eşliğinde son buldu.