4 Ekim 2024 Cuma

Özgür Gündem ana davası ertelendi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin ana davası görüldü. Davada yargılanan İHD Eş Genel Başkanı Keskin, objektif bir yargılanma olacağına inanmadığı için başka bir beyanda bulunmayacağını söyledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ana davasının 3. duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Örgüt üyeliği"  ve "Örgüt propagandası" iddiaları ile ile yargılanan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve gazeteci İnan Kızılkaya katıldı, gazeteciler Kemal Sancılı ve Zana (Bilir) Kaya ise katılmadı.

KESKİN: OBJEKTİF BİR YARGILAMA YOK
Kimlik tespitlerinin ardından savunma yapan Keskin, Türkiye'nin en çok baskı gören Özgür Gündem Gazetesi'nde gönüllü Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için yargılandığını söyledi. İsnat edilen suçların koşullarının dosyada oluşmadığını söyleyen Keskin, objektif bir yargılanma olacağına inanmadığı için başka bir beyanda bulunmayacağını söyledi.

Ardından söz alan İnan Kızılkaya, yaptığı faaliyetin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi, beraat talebinde bulundu. 

Avukatlar, 2016 yılında gazetenin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvurunun karar aşamasında olduğunu ve bunun sonucunun beklenmesini talep ettiler.

DURUŞMA 15 ŞUBAT'TA
Savunmaların ardından mahkeme avukatların talebinin değerlendirilmesine ve mahkeme heyetinden değişen bir üyenin dosyayı incelemesi için süre verilmesine karar vererek duruşmayı 15 Şubat tarihine erteledi.