3 Ekim 2024 Perşembe

Özel Ulus Bakımevi'nden atıldı, ilaçları verilmediği için nakil böbreğini kaybetti

Özel Ulus Bakımevi'nde kalan yüzde 96 engelli Erol Kas, hakkını aradığı için hukuksuz şekilde kurumdan atıldı. Diyaliz hastası olan ve bir yıl önce böbrek nakli yapılan Kas, ilaçları verilmediği için böbreğini kaybetti.

Özel Ulus Bakımevi'ndeki hastaların maruz kaldığı muamele bir bir ortaya çıkıyor. Yüzde 96 engelli ve diyaliz hastası Erol Kas, usulsüzce çıkarıldığı Özel Ulus Palyatif Rehabilitasyon ve Engelli Bakım Merkezi Tic. Ltd. Şti. yetkilileri, ilaçlarını vermediği için nakil yapılan böbreğini kaybetti.

Geçen hafta İstanbul'un Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı Kumburgaz'da bulunan bakımevinde personel Kamuran Şahin'in yüzde 85 engelli S.A'ya tacizini haberleştirmiştik. Haberin ardından ajansımıza ulaşan hastalar bakımevinde yaşadıklarını aktardı.

TUTANAKLAR İŞLEME GEÇMİYOR
Hastaların aktardığına göre, Özel Ulus Bakımevi'nde usulsüzlükler tutanaklara geçse de işleme konulmuyor. Tutanakları işleme koymayan yetkililer bu tutanaklarla hastalara şantaj yapıyor. Zihinsel olarak hasta olanların imzaları taklit edilerek maaşları çekiliyor ve el konuluyor. Hastalara ve personele bozuk yemek veriliyor. Evlenmek isteyen hastalar, kurumdan ayrılmasın diye imam nikahına zorlanıyor daha sonra da imam nikahı bir şantaj olarak kullanılıyor.

Öte yandan hakkını arayan hastalar ise bir şekilde uzaklaştırılıyor...

Bu hastalardan biri Erol Kas. Yüzde 96 engelli olan Kas, hayatını tek başına idame ettiremediği için Sosyal Hizmetler'e başvurdu, ardından da Ulus Bakımevi'ne yerleştirildi. Temmuz 2018'de usulsüzce çıkarıldığı 2020 Mart ayına kadar Kas, Ulus Bakımevi'nde kaldı.

'HAKKIMI ARADIĞIM İÇİN BENİ İSTEMİYORLARDI'
Başta Yasemin Hemden olmak üzere, kurum yetkilileri tarafından sevilmediğini belirten Kas, "Çünkü o kadar çok usulsüzlük vardı ki, ben de hakkımı arıyordum. Hem kendi hakkımı, hem de diğer arkadaşlarımın hakkını aradığım için Yasemin Hanım, açık açık 'senden korkuyorum' demişti. Engelli bir insanım, benden niye korksun. Nedeni belli; hak arıyorum" dedi.

Kas'ın aktardığına göre, Covid-19'un henüz görülmeye başladığı günlerde yurtdışından gelen bir arkadaşıyla vakit geçirmek için 16 gün izin aldı. İzninin 4. gününde Özel Ulus Bakımevi'ne giden Kas, o tarihlerde pandemi ilan edildiği için kuruma alınmadı. Kas'ın izni yarıda kesildi. Covid-19 testi yaptıran Kas, sonuç negatif çıkınca tekrar kuruma giriş yaptı.

'KARANTİNAYA GÖNDERECEĞİZ DİYEREK BOŞ KAĞIT İMZALATTILAR'
27 Mart'ta da hastalanan akrabasını görmek için izin isteyen Kas, ancak pandemi nedeniyle izin alamadı. Kas, "Ama bir arkadaşımız izne çıkmıştı. Bende biraz sitem ettim, benim iznimi yarıda kestiniz, dayım hasta gitmem lazım. Ona niye izin verdiniz dedim. Onun kaçtığını söylediler. Bende işin içinde hastalık olduğu için gidiyorum dedim ve çıktım. Aslında her şey bundan sonra başladı.

Kaçan hasta bulunmuş onu Çatalca'da karantinaya almışlar bana da '5 Nisan Pazar günü gel, karantinaya gönderelim' dediler. Gittim. Kapıda ortaklardan birinin oğlu Gökhan Bitirim, görevli Yasemin Hemden, sağlık çalışanı Döndü Cinpolat vardı. Boş bir kağıt imzalattılar bana; 'bunu imzala ki seni karantinaya göndereceğiz' dediler" şeklinde konuştu.

Ancak, üzerinden günler geçmesine rağmen Kas, ne karantinaya gönderildi ne de kuruma geri alındı. Sokağa atılan Kas, parası bitene kadar pansiyonda kaldı. Daha sonra Bahçelievler'de bulunan Sosyal Hizmetlere, şikayet için başvurdu, yaşadıklarını aktardı. Kas, "Bana bir adres verdiler ve '15 gün burada kal seni yerleştireceğiz' dediler. O adreste kaldım ama karantinaya alınmadım. Ama bu süreçte bana imzalattıkları o kağıtla çıkışımı verdiler. Pandemi sürecinde usulen çıkışımı yapamazlar. Kaçsam bile polise bildirmeleri, polisin de beni bulup kuruma iade etmesi lazım. Ama süreç usule uygun ilerlemedi" dedi.

'ŞİKAYETİMİ DİLE GETİRMEK İÇİN GİTTİĞİMDE BENİ KOVDULAR'
Özel Ulus Bakımevi'nde kalırken böbrek nakli olan Kas, günde yaklaşık 25 ilaç kullandığını söylüyor. Kas, "Beni kurumdan attıklarında ilaçlarımı alamadım, vermediler. Eczaneden de alamadım çünkü sistemde ilaçların bitmediği yazıyordu. Tekrar Sosyal Hizmetler'e gittim beni yaka paça dışarı attılar. Şikayetimi dinlemediler bile. 'Kendi rızanla çıkmışsın imzan var' dediler ama ben boş bir kağıda imza attım. Hiç aklıma gelmedi böyle yapacakları. Yasemin Hemden de Bahçelievler'deki yetkililere benim Ulus Bakımevi'ne iftira attığımı iddia etmiş. Onu dinleyip beni dinlemediler" diye konuştu.

'ISRARLA İLAÇLARIMI VERMEDİLER, BÖBREĞİMİ KAYBETTİM'
1 ay 10 gün ilaçlarını alamayan Kas, nakil yapılan böbreğini kaybetmiş. Kas, ondan sonra yaşadıklarına ilişkin şunları söyledi: "Raporlarım var. Kontrole gittiğimde ilaçları kullanamadığım için bir yıl önce nakil olduğum böbreğimi kaybedeceğimi, acilen ilaçlarımı almam gerektiğini söylediler. Özel Ulus Bakımevi'ne bir yazı yazdılar, ilaçlarımın acilen verilmesi gerektiği yazıyordu. Buna rağmen ilaçlarımı vermediler. Eczaneden de yenisini alamadım. Daha sonra Esenyurt'taki İstinye Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gördüm. Ancak böbreğimi kurtaramadılar."

'YAŞANAN USULSÜZLÜKLERE İTİRAZ ETTİĞİM İÇİN BENİ ATTILAR'
Sadece hakkını aradığı için hedef olduğunu belirten Kas, şöyle devam etti: "Öyle şeyler yaşanıyor ki kurumda. Tutulan tutanaklar işleme konulmuyor. Yasemin Hanım bunları daha sonra şantaj olarak kullanıyor. Mesela şöyle; kendi personeli var onlarla ilgili bir durum söz konusu olduğunda bu tutanaklarla hastaları yalancı şahit olmaya zorluyor. Çünkü hasta hakkında 3 kez tutanak tutulursa kurumdan atılması lazım. Her gün yemek listesi hazırlanması lazım. Devletten ödenek alıyorlar. Ancak listedeki yemekler çıkmıyor. Gelen ödenekler onlara kalıyor. Defalarca şikayet ettim. Denetimin yapılacağının haberi günler öncesinden geliyor, hemen düzenliyorlar ortalığı. Şikayet eden hastalar kendisini Sağlık Bakanlığı'ndan filanca yetkili olarak tanıtan kişilerce aranıp tehdit ediliyor, 'şikayetlere devam edersen o kurumdan atılırsın, başka yere de yerleşemezsin' diye. Bu yüzden kimse hakkını arayamıyor. Akli dengesi yerinde olmayan hastalar var. Onların adına imza atılarak maaşları çekiliyor. Kurumda alkol ve uyuşturucu bağımlısı hastalar var. Pandemi döneminde dahi bu hastalar bir şekilde alkol ve uyuşturucu kullanımına devam etti. Bizzat ben tuvalette uyuşturucu artığı buldum. Asıl dikkat çekmek istediğim konu şu, pandemiden dolayı hastalar dışarı çıkamazken bu maddeler kuruma nasıl girdi."

Yaşanan hukuksuzluklara rağmen hakkını aradığını söyleyen Kas, defalarca suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Kas, ne olursa olsun mücadele edeceğinin altını çizdi.