3 Ekim 2024 Perşembe

'Örgüt kampı'nda değil Haber Nöbeti'nde

Çağrı üzerine gittiği adliyede gözaltına alınarak tutuklanan Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş, asılsız iddialarla hedef haline getirildi. 2016 yılında "örgüt kampında kaldığı" ileri sürülen Karakaş, o tarihlerde Özgür Gündem'de çalışıyordu ve kapatılan gazete binasının önündeki dayanışma eylemlerindeydi.

Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında başlatılan bir soruşturma kapsamında ifade için gitti adliyede gözaltına alındı ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla dün tutuklandı. 

Gazeteci Karakaş'ın tutuklanmasının ardından, havuz medyası asılsız iddialarla haberler yaptı. Aynı kalemden çıktığı anlaşılan haberlerde gazeteci Karakaş'ın, "KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan'ın fotoğrafçısı, telsizcisi ve medya sorumlusu" olduğu iddia edildi.

KENDİSİ ADLİYEYE GİTTİ, HAVUZ MEDYASI 'EVİ BASILDI' DEDİ
Gazeteci Karakaş'a dair algı maksadıyla oluşturulan bu kurgu bütünüyle dezenformasyondan ibaret. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere çağrı kağıdı gönderilen Karakaş, 4 Kasım günü Adana Adliyesi'ne gitti. Adliyede polisler tarafından gözaltına alınmasına rağmen, Karakaş'ın bir aydır polis tarafından arandığı, yapılan teknik takip sonucu yeri belirlenip, kaldığı eve düzenlenen operasyonla yakalandığı yönünde yalan haberler yapıldı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'ye götürülen Karakaş, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 

KAMPTA DEĞİL HABER NÖBETİNDE
Gazeteci Karakaş'a ilişkin algı oluşturmaya dönük bir diğer yalan da, 2016 yılında Federe Kürdistan Bölgesi'ne giderek bir yıl boyunca örgütün kampında kaldığı. Öne sürülen iddialara göre, bu süre zarfında Duran Kalkan ve diğer üst düzey örgüt yöneticilerinin yanı sıra eğitim ve çatışma anlarına dair fotoğraf ve videolar çekip, örgüte yakın olan medya kuruluşlarına servis etti.

Karakaş, o tarihte Özgür Gündem Gazetesi'nde çalışıyordu. 16 Ağustos 2016 tarihinde düzenlenen polis baskınıyla, 22 arkadaşı gözaltına alınıp, kapısına kilit vurulan gazete binasının önünde başlatılan Haber Nöbeti'nde yer aldı. Yer aldığı bu nöbetlere dair fotoğraflar arşivlerde bulunuyor. 19 Ağustos 2016 tarihli bu fotoğraflardan birinde gazeteci Karakaş, diğer gazete çalışanları ve dayanışmada bulunan meslektaşlarıyla birlikte mühürlenen gazete binası önünde otururken açıkça gözüküyor. 

AVUKATI: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Avukat Vedat Özkan, müvekkili Karakaş hakkında iktidar medyasında servis edilen haberlere tepki gösterdi.

Özkan, müvekkilinin operasyonla değil, savcının çağrısıyla gittiği Adana Adliyesi'nde gözaltına alındığını ve bir gizli tanık beyanıyla "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandığını söyledi. Soruşturmada "gizlilik" kararı olduğunu söyleyen Av. Özkan, "Müvekkilim gazeteci ve bilinen biridir. Savcılık, bir soruşturma kapsamında ifadesini alacağını söyledi, gittik. Savcılık kararını değiştirip, gözaltı kararı verdi. Gizli tanık beyanı ve gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklandı. Basın ve yayın organlarında müvekkilime dair çıkan tüm haberler yalandır. Bu haberler algı operasyonu oluşturmaya ve yargıyı etkilemeye dönüktür" dedi.

Özkan, asılsız haber yapan gazeteler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.