25 Kasım 2024 Pazartesi

Ordu'da şehir hastanesi tartışması: Arazinin eski sahipleri itiraz etti

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla milyonlarca lira harcanarak yapılan ve Karadeniz'de tek olmasıyla övünülen botanik parkın sökülerek şehir hastanesi yapılmak istenmesine çevre halkı tepkili. Vatandaşlar, ?Koca Ordu'da başka yer bulunamadı mı?? diye isyan ederken araziyi park yapılması koşuluyla bağışlayan eski sahipleri plana itiraz etti.

Millet bahçeleriyle övünen hükümet, büyük bir iki yüzlülükle Ordu'da bulunan botanik parkı söktürmüştü. 2010 yılında Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, 15 Milyon lira harcanarak yapılan botanik parkının yerine şehir hastanesi yapılacak. Ancak, söz konusu araziyi park alanı olması koşuluyla devreden hissedarlar, imar değişikliği planına karşı dilekçe vererek itiraz etti.

Ordu'da milyonlarca lira harcanarak yapılan botanik parkın daha açılmadan sökülerek yerine şehir hastanesi yapılmak istenmesine tepkiler sürüyor. Ordu Şehir Hastanesi için yapılmak istenen imar değişikliği planına arazinin eski sahipleri ve Ordu Çevre Derneği itiraz etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Altınordu İlçesi, Eskipazar Mahallesi’nde 800 yataklı Ordu Şehir Hastanesi yapılmak amacıyla onaylanan İmar Planı Değişikliği bir ay önce askıya çıkarılmıştı. İmar Planı değiştirilmek istenen parsellerin üzerinde bulunan botanik park geçtiğimiz yıl sökülmüştü. Merkez Altınordu İlçesi'ne bağlı Eskipazar Köyü'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yaklaşık 15 milyon liralık harcamayla 116 dönüm arazi üzerine kurulan Botanik Park, Karadeniz'de örnek bir proje olarak gösteriliyordu.

Ordu Çevre Derneği üyeleri, botanik parkın sökülmesine daha önce yaptıkları protesto eylemiyle tepki göstermişti.

KAMU YARARINA DEĞİL MÜTEAHHİTLERİN YARARINA

ORÇEV Başkanı Gül Ersan, “İmar Planı değiştirilmek istenen parsellerin yüz ölçümü 111.811,21 metrekare, bu alanın tamamına yakını Hazineye ve Orman Genel Müdürlüğüne ait. Parsellerin eski sahipleri burayı, park alanı olarak kamu yararına kullanılmak kaydıyla devretmişler. Ordu Çevre Derneği olarak bu imar değişikliğine şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz ettik. Parsellerini kamu yararına kullanılmak üzere devreden hissedarlar da itiraz ettiler” dedi.

Ersan, “Hastaneleri insan sağlığından ziyade ekonomik kazanç olarak gören yöneticiler, başka yer yok diye en olmayacak yeri seçtiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin kamu yararına değil müteahhitlerin yararına olduğu, şu anda faaliyette olan şehir hastanelerindeki yaşananlarla ve yapılan sözleşmelerle ispatlanmıştır. Bu kentte insanca ve sağlıklı yaşamak hepimizin hakkıdır, bu hakkı korumak da hepimizin görevidir.” açıklaması yaptı.