4 Ekim 2024 Cuma

Ordu'da doğa talanına karşı bildiri

Ordu ve ilçelerinde işletilen ya da ihale aşamasında olan madenler, HES'ler, taşocakları ile doğa talanına karşı bildiri yayımlandı. Bildiride, doğa talanına karşı mücadele yürütüleceği belirtildi.

Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey, Ünye ilçelerindeki ekoloji ve demokratik kitle örgütleri, Ordu ve ilçelerinde işletilmekte olan ya da ihale aşamasında bulunan; madenler, HES'ler, taşocakları ile yayla suları, ormanların aşırı kesilmesi, çöp alanlarının talan edilmesine karşı bildiri yayımladı.

Yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin ortaya çıkarılmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, Avrupa, ABD, Kanada ve diğer ülkelere ait yabancı şirketlerin kendi ülkelerinde uyguladıkların insanı ve ekolojik çevreyi koruyan yöntemlerinin sıra Türkiye'ye gelince uygulanmadığı belirtildi.

İnsan ve bitki örtüsünü talan edecek olan siyanürle maden ayrıştırılmasından son derece kaygılı olunduğu ifade edilen açıklamada, "Tüm bunların, insan ve çevre sağlığı aşısından telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacak olması nedeniyle, doğaya verilecek her türlü zarar karşısında ortak hareket edeceğimizi; milli değerlerimize saygı göstermek koşuluyla, hukuk kuralları çerçevesinde birlikte mücadele sürdüreceğimizi, Ordu ve Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.