2 Ekim 2024 Çarşamba

On'lar ölümsüzlüğünün 50. yılında mezarı başında anıldı

Kızıldere katledilen devrimci önder Mahir Çayan ve yoldaşları, Ankara'da bulunan Karşıyaka Mezarlığı'nda mezarı başlarında anıldı. Anmada, On'ların hatırasını günümüze taşımak için tarihsel bir sorumlulukla mücadeleye devam edileceği dile getirildi.

'68 Kuşağı devrimci önderlerinden Mahir Çayan ve yoldaşları Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Cihan Alptekin, Tokat'ın Niksar'a bağlı Kızıldere köyünde katledilişlerinin 50. yılında mezarları başında anıldı.

Ankara Karşıkaya Mezarlığı'nda düzenlenen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), 68'liler Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Halkevleri, Dostluk Kültür Derneği (DKD), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kaldıraç, Yeşil Sol Gelecek (YSG), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Ömer Öcalan ve Zeynel Özen katıldı.

Kızıldere'de katledilenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, "50'inci yılında On'ların yolundan geliyoruz dalgalar gibi", "On'lar halkların özgürlük mücadelesinde yaşıyor" ve "Faşizme karşı birlikte direnişin ve devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur" pankartlarıyla Çayan'ın mezarına yürüdü. Mezarlığa karanfiller bırakıldı. 

Devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuyla başlayan anmada, basın açıklamasını Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Ahmet Telli okudu.

'EGEMENLER YANILDI'
Egemenlerin hiçbir saldırısına boyun eğmemiş 68 kuşağı önderlerinin hatırası önünde olduklarını söyleyen Telli, "Mahir Çayan ve yoldaşlarının katledilmesiyle tarihin bu sayfasının kapandığını sananlar yanılıyorlar. Evren yanıldı, Özal yanıldı, Demirel en başta yanıldı, elbette bugünün egemenleri büsbütün yanıldılar" dedi.

Telli, On'ların devrimci mücadelesinin sorumluluğunu devraldıklarını belirterek, "Marx'ın kuşakları tanımlarken betimlediği tarih yasasının canlı birer örneğidir 68'li kuşak. Şu idi o tarihsel yasa: 'Tüm göçüp gitmiş kuşakların oluşturduğu gelenek yaşayanların beynine bir kâbus gibi çöker. Kendilerini ve bir şeyleri değiştirirken, şimdiye dek hiç var olmamışı var etmekle uğraşıyor göründükleri anlarda bile, özellikle de devrimci kriz dönemlerinde, endişe içinde geçmişteki ruhları yardıma çağırır, onların adlarına, sloganlarına kıyafetlerine sarılır, dünya tarihinin yeni sahnesindeki rollerini o eskiden hürmet edilen kılıklara bürünerek ve bir ödünç dille oynamaya çalışırlar'. Biz burada hazır bulunanlar tam da böyle bir tarih sahnesinde var olduk" dedi.

'68 KUŞAĞI'NIN DENEYİMİNİ YENİ NESLE AKTARMAK SORUMLULUĞUMUZ'
Telli, '68 kuşağının devrimcilerin sokaklarda infaz edildiği, tenhada kaybedildiği, zindanlara direndiği, idam edildiği bir dönemde girilmedik fabrika, geçilmedik yol, çıkılmadık dağ bırakmamak için savaştığını kaydetti. "Yenilgimiz olmuştur ama yenilmek açıklayamaz bizim gerçeğimizin bütününü; umudumuz, inancımız, yiğitçe savaşımız, yıldırılamayan direncimiz açıklar ancak bizi" diyen Telli, yeni kuşaklara bu deneyimi aktarmanın da kendi sorumlulukları olduğunu söyledi.

"Kızıldere Katliamı; dayanışmanın, direnişin, yoldaşı için ölümü göze alma girişiminin sonucudur" diyen Telli, katliamın asla unutulmaması gerektiğini kaydetti. "Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Cihan Alptekin onurumuzdur" ifadelerini kullanan Telli, yoldaşlarının direnişçi duygularını kuşanarak mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini dile getirdi.

Ulaş Bardakçı'nın mezarının da ziyaret edildiği anma, marşlar ve sloganlarla sonlandırıldı.

RİZE
Kızıldere'de katledilen devrimci Cihan Alptekin ise, Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Yeniyol köyünde bulunan mezarı başında anıldı. Alptekin'in ailesinin düzenlediği törene, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Sol Parti, 68'liler Vakfı, Devrimci Gençlik, EMEP ve CHP üyeleri katıldı. "Direnişin ve dayanışmanın tarihi ile geleceğe yürüyoruz" pankartının açıldığı anmada sık sık "Onlara sözümüz devrim olacak" sloganı atıldı.

ESP: KIZILDERE BAYRAĞI DEVRALANDIR
Söz alan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Fındıklı İlçe Temsilcisi Tugay Köse, Kızıldere'nin devrimci dayanışmanın, siper yoldaşlığının hayat bulduğu bir direniş olduğunu kaydetti. Köse, "Suruç'ta katledilen 33 genç, Ankara'da katledilen 103 can, Rojava'da özgürlükler için toprağa düşenlerdir Kızıldere, bayrağı devralanlardır" dedi. 

Köse'nin konuşması, "Devrim şehitleri ölümsüzdür" ve "Mahir Hüseyin Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganlarıyla karşılandı. 

Anmada söz alan Halkevleri Artvin Şube Başkanı Uğur Karakuş, Mahir Çayan ve yoldaşlarını anmanın sadece tarihsel bir olayı hatırlamak olmadığını belirterek, "Onları anmak onların bize bıraktığı tarihsel direnişi ve bugünün devrimciliğini tartışmak ve gereğini yerine getirmektir. Onlar devrimci dayanışmanın en güzel örneğini gösterdiler. Bugün ekoloji, kent ve hak mücadelesinde bir yolumuz varsa bu onların açtığı yoldur. 50 yıl önce açılan o yol bizi aydınlatıyor" dedi.