2 Ekim 2024 Çarşamba

'Önder'in katilleriyle uzlaşmayacağız'

3 Mart 2004'te İstiklal'in ortasında katledilen Önder Babat, ölümsüzlüğünün 18. yıldönümünde öğrencisi olduğu İstanbul Üniversitesi önünde anıldı. Önder Babat'ın yürüdüğü yolda ayak izlerini takip edeceklerinin sözünü veren öğrenciler, yıllardır aydınlatılamayan cinayetin hesabını sormaktan vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Önder Babat, 3 Mart 2004'te çalışanı olduğu Devrimci Hareket dergisinin İstiklal'deki bürosu önünde vurularak katledildi. Katledilişinin 18. yıldönümünde üniversite öğrencileri onu anmak ve yıllardır aydınlatılmayan cinayetin hesabını sormak için İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kapısı önünde toplandı. "Önder Babat ölümsüzdür" pankartının açıldığı ve dövizlerinin taşındığı eylemde, öğrenciler adına basın açıklamasını Erkan Yıldız okudu.

'ÖNDER SÖMÜRENLERİN DEĞİL EZİLENLERİN UZUN YÜRÜYÜŞÜNDEYDİ'
Yıldız, işlendiği günden itibaren devletin çeşitli manipülasyonlarla cinayetin üstünü örtmeye çalıştığına işaret etti. Önder Babat'ın katledilişine ilişkin önemli detayların uzun mücadeleler sonucu ortaya çıkarıldığını kaydeden Yıldız, buna rağmen dosyada hiçbir ilerleme kaydedilmediğini dile getirdi. Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Önder, halkına karşı duyarlı ve sorumlu, devrimci bir öğrenciydi. Eşit, özgür, yaşanabilir ve demokratik bir üniversite ve memleket istedi ve hayatının son anına dek bunun için mücadele etti. O, mevcut zulüm, sefalet ve sömürü düzenine karşı sömürenlerin değil; öğrencilerin, işçilerin, kadınların, yoksulların kısaca memleketin tüm ezilen kesimlerinin uzun yürüyüşündeydi."

Yıldız, AKP rejiminin halkı sürüklediği sefalet karşısında mücadele edenlerin faşist baskılarla karşı karşıya kaldığını kaydetti ve "Önder'in devrimci kimliğine, insanca yaşanabilir bir memleket için verdiği mücadele birikimine tahammül edemedikleri gibi mücadelesini sürdürme niyetinde olanlara, onun anısının yaşatılmasına, ölümsüzlüğünün haykırılmasına da tahammül edemiyor" ifadelerini kullandı.

'ÖNDER'İN MÜCADELESİNİ BİZLER YÜKSELTECEĞİZ'
Yıldız, "Önder'in katilini tanıyoruz. Önder'in katilleri; Berkin'in katilini yıllardır tutuksuz yargılayıp Berkin'in cenazesine katılmayı suç sayanlar, Ankara'da, Suruç'ta, Amed'de katliam yapanlar, Cumartesi Anneleri'ni yasaklayanlar, halk sefalet içindeyken patronlara vergi affı yapanlar, üniversiteleri hapishaneye çevirmeye çalışanlar, İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak gerici politikalarla kadınlara savaş açıp kadın katliamlarını meşrulaştıranlar, halk sağlığı yerine bir avuç egemenin çıkarını düşünenler, Soma, Çorlu, 3. Havalimanı, Elazığ'da işçi katliamı yapan ve katilleri aklayanlardır" diye konuştu. Yıldız, Önder Babat'ın katilleriyle, faşizm ve saray rejimiyle uzlaşmayacaklarının altını çizdi. Son dönemde AKP'nin erken dönemlerine övgülerin düzüldüğüne değinen Yıldız, Önder Babat'ın 2004 yılında katledildiğini hatırlattı.

Önder Babat'ın sürdürdüğü özerk-demokratik üniversite mücadelesini ise şimdi kendilerinin sürdürdüğünü belirten Yıldız, bu mücadeleyi Beyazıt'tan Cebeci'ye, Yıldız'dan ODTÜ'ye, Boğaziçi'nden Marmara'ya yükselteceklerinin sözünü verdi. "3 Mart'ta 'Önder' diyerek attığımız her sloganı ve her adımı aynı zamanda, haksızlığa, zorbalığa uğramış; sömürülmüş, geleceği çalınmış milyonlar için de atıyoruz. Önder nezdinde, bu memlekette katledilmiş, kaybedilmiş, işkence görmüş, haksızlığa uğramış, ezilmiş herkese, her devrimciye, onların anılarına ve verdikleri mücadelelere, ödedikleri bedellere karşı duyduğumuz sorumluluğun ağırlığı ile yaşıyoruz" diyen Yıldız, Önder Babat'ı hiç tanımamış öğrencilerin senelerdir onun için yürüttüğü mücadeleye işaret etti ve güçlerini bu kararlılıktan aldıklarını söyledi.

Yıldız herkesi bu akşam Önder Babat'ı vurulduğu yerde vurulduğu saatte, 19.00'da Taksim, İmam Adnan Sokak'ta anmaya, faşizme karşı Önder olup dikilmeye çağırdı.

Öğrenciler, eylem boyunca "Önder Babat ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Önder'in hesabı sorulacak" sloganları attı.