3 Ekim 2024 Perşembe

ÖHD: Sistemin uslu çocukları olmayacağız

Diyarbakır'da sabah saatlerinde yapılan operasyonla ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker'in de aralarında olduğu çok sayıda avukat ve kitle örgütü temsilcisinin gözaltına alınmasını kınandı. Çok sayıda ilde eylem yapan avukatlar, meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi, "Savunma susmayacak" dedi.

Diyarbakır'da DTK'ya yönelik soruşturma kapsamında yapılan operasyon ve gözaltılara ilişkin bir çok yerde eylemler yapıldı. Gözaltına alınan meslektaşları için sokaklara çıkan avukatlar, "Susmayacağız. Savunmayı, savunmaya devam edeceğiz" dedi.

İSTANBUL
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi'nin çağrısıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Hukukçular Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar ve Sosyal Hukuk'un da katılımıyla düzenlenen eylemde, "Savunma yargılanamaz" yazılı pankart açıldı.

YEŞİL: HAK TALEP EDENLER HER DAİM DEVLET TERÖRÜNE MARUZ KALMIŞTIR
Eylemde ilk olarak ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil konuştu. Yeşil, "Önümüzdeki doğrudan gerçek dümdüz gerçek şudur, bu ülkenin gerçeği şudur, 'ben varım; etiğimle, kemiğimle, kültürümle, dilimle, sanatımla varım' diyen Kürtler daima her nevi iktidarın, her türden güç sahibinin hedefi olmuştur, katliamına maruz kalmıştır, zindanlara atılmıştır, işkencelere maruz kalmıştır. Bu ülkenin gerçeği Türkiye'de hak talep eden, özgürlük talep eden emek mücadelesi veren işçilerin, emekçilerin halkın her daim baskıya ve devlet terörüne maruz kalması olmuştur" dedi.

Yeşil, gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
Ardından basın metnini Avukat Arzu Kayaoğlu, okudu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "yargı reformu" adı altında yaptığı açıklamanın akabinde yapılan gözaltı operasyonunun "yargı reformu"nun kapsamını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Kayaoğlu, şöyle devam etti: "Bizler Özgürlükçü Hukukçular olarak pratiğimizden bir adım geriye atmadık. İktidarın saldırı ve sindirme politikalarına boyun eğmedik. Korku imparatorluğuna dönüştürülen savaş ikliminde safımız her zaman başta Kürt halkının ve ezilen, ötekileştiriline tüm kesimlerin safıdır. 4 yıldı önce KHK'larla kapımıza kilit vuran iktidar bizi nasıl susturamadıysa bugün gözaltı tehdidi ile de susturamaz. Bizler sistemin uslu çocukları olmayacağız. Bugün de iktidarın savunmaya karşı yürüttüğü gözaltı tacizine karşı boyun eğmeyeceğimizi buradan açıklıyoruz. Savunma susturulamaz. ÖHD susturulamaz."

DİYARBAKIR
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi, Eş Genel Başkanları Bünyamin Şeker ve dernek yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin dernek binasında basın toplantısı yaptı.

"Savunma biat etmeyecek" pankartının asıldığı toplantıya, ÖHD üye ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) üyeleri de destek verdi.

Açıklama yapan ÖHD Genel Sekreteri Gulan Çağın Kaleli, savunmayı savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Kaleli, "Meslektaşlarımızın ikametlerinde yapılan arama kolluk tarafından gerçekleştirilmiş Cumhuriyet Savcısı aramaya iştirak etmemiştir. Soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı olduğu tarafımıza bildirilmiştir" dedi.

Avukatların görev yerlerinden birinin de adliyeler olduğunu ifade eden Kaleli, "Her gün görevleri dolayısıyla adliyede olan avukatlar, savcılık tarafından ifadeye çağrılmaları halinde soruşturma işlemleri yürütülebilecekken, haklarında gözaltı kararı verilmesi ve evlerine sabah saatlerinde baskın düzenlenmesi hukuksuzluğun tezahürüdür. Bu operasyon yargının savunma öznesi olan avukatları kamuoyu nezdinde kriminalize etme ve itibarsızlaştırma çabasıdır" şeklinde konuştu.

Kaleli, "Derneğimiz üyelerinin gözaltına alınışı elbette toplumsal gerçekliğimizden ayrı düşünülemez. Halkın avukatlığını yapan bizler, hukuksuzluğun sıradanlaştığı bir ortamda müvekkillerinin hakkını mevcut yargı sisteminde sonuna dek özgürlükçü hukuk perspektifi ile savunmaktan hiçbir zaman geri durmayacağız. Fakat bilinmelidir ki Özgürlük için Hukukçular Derneği biat etmeyecek. Müvekkillerimizin haklarını bugüne dek nasıl savunduysak savunmayı da savunmaya cesaretle devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz" dedi.

ANKARA
ÖHD Ankara Şubesi, ÇHD Ankara Şubesi, Toplumsal Hukuk ve Demokrasi İçin Hukukçular da Ankara Adliyesi önünde eylem yaptı. Pandemiyi gerekçe gösteren polis, açıklamayı engellemeye çalıştı, ancak başaramadı. 

Açıklama yapan ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya, Diyarbakır'da her hafta bir gözaltı saldırısı yaşandığını hatırlatarak, bu operasyonla avukatların kamuoyu nezdinde kriminalize edilmek ve itibarsızlaştırmak istendiğini belirtti.

Avukat Aytaç Ünsal'ın tedavisinin sürdüğü evin de basıldığını hatırlatan Kaya, "Ev, hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın basılmış ve dağıtılmıştır. Gelinen aşamada iktidar, bir muhalefet alanı olan savunmaya karşı yargı erkini sindirme aracı olarak kullanmaktadır" diye belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, "Bir kez daha bu hukuksuzluğa karşı savunma olarak her zaman ayakta olacağımızı, susmayacağımızı hatırlatmak istiyoruz. Hangi operasyonu yaparsanız yapın savunma da susmayacak bütün direnenler de susmayacak. Mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Açıklama, "Savunma susmadı susmayacak" sloganlarıyla sona erdi.

MERSİN
ÖHD ve ÇHD Mersin şubeleri de gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. ÖHD'de yapılan basın toplantısında konuşan Mersin Şube Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, "yapılan operasyonun siyasal yargının savunma erkini sindirme çabasıdır. Savunmanın kısıtlandığı bir ülkede esasen kimsenin özgürlük ve güvenliğinin kalmadığı izahtan varestedir" diye konuştu.

VAN
Van Barosu, ÖHD üyelerinin gözaltına alınmasını kınadı. Baro Tahir Elçi Konferans Salonu'nda yapılan açıklamada konuşan Zülküf Uçar, "Savunma hiç bir zaman susmadı, susmayacaktır. Yapılan gözaltılarla gözdağı verilmek isteniliyorsa bilinmelidir ki barolar ve avukatlar hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma ve işler hale getirme görevini yerine getirmekten asla geri adım atmayacaktır" şeklinde konuştu. Uçar, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

İZMİR
İzmir'de ise İHD, TİHV, ÖHD, ÇHD İzmir şubeleri, Bayraklı'daki İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

Avukat Şükran Öztürk, iktidarın her fırsatta avukat ve insan hakları savunucularını hedef aldığını söyledi. "Avukatlara ve savunma hakkına tahammülsüzlük; demokrasiye, hak ve özgürlüklere, eşitlik, barış ve kardeşlik değerlerine, bu değerlerin hukuk ve adalet zemininde savunulmasına tahammülsüzlüktür" diyen Öztürk, gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi..