2 Ekim 2024 Çarşamba

ÖHD: Sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alamıyor

ÖHD İstanbul Şubesi Emek Komisyonu, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunları raporlaştırarak kamuoyuyla paylaştı. Raporda, sağlık emekçilerinin en can yakıcı sorununun fazla çalışma ve verilen emeğin karşılığını alamama olduğu belirtildi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Emek Komisyonu, pandemide sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara ilişkin hazırladıkları "Sağlık Emekçilerinin Pandemi Dönemi Çalışma Koşulları" adlı raporu dernek binalarında gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamaya ÖHD İstanbul Şubesi Eş Başkanı Esra Erin ve çok sayıda hukukçu katıldı.

Raporu okuyan ÖHD Emek Komisyonu üyesi Didare Hazal Sürmeli, raporun çok sayıda branştan 78 kişiyle yapılan görüşme sonucunda hazırlandığını kaydetti. Sürmeli, 2 yıldır pandemiyle etkin bir şekilde mücadele eden sağlık emekçilerinin önemli bir kısmının emeğinin karşılığını alamadığına vurgu yaptı. Sürmeli, sağlık alanında koşulların giderek kötüleştiğini kaydederek, sağlık emekçilerinin ise artan yükle ortaya çıkan sosyo-psikolojik sorunlarla baş başa bırakıldığını ifade etti. Sürmeli, katılımcıların yüzde 72.4'ünün depresyon, anksiyete, tükenmişlik sendromu, sosyal fobi vb. psikolojik rahatsızlık yaşadığını aktardı. 

Sürmeli, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları ve çalışma ortamındaki temel şikayetleri ise şu şekilde sıraladı: "Koruyucu ekipman, maske, hijyen ürünü gibi ürünlerin temin edilememesi, mobbing, günlük hasta sayısındaki artış, fazla mesai, sürekli hastalık kapma riski, şiddet."

Sağlık çalışanlarının yüzde 58,7'sinin pandemi sürecinde en az bir kere istifa etmeyi düşündüğünü belirten Sürmeli, sağlık çalışanlarının yüzde 58,3'ünden ise Covid-19 izni sırasında maaş kesintisi yapıldığını kaydetti.

Sağlıkçıların yüzde 97,4'ünün Covid-19'un meslek hastalığı olarak sayılmasını istediğini dile getiren Sürmeli, Covid-19'un meslek hastalığı sayılmaması sonucunda şu sorunların yaşandığını aktardı: "Herhangi bir güvence içinde hissetmeme, hastalık belirtileri taşımaya rağmen çalışma, çalışma motivasyonunda düşüş, toplumun geleceğine dair endişe duyma, görevi başında salgından kaynaklı vücudunda hastalık sebepli hasar kalan ya da hayatını kaybeden kişilere hakkının verilmemesi."

Sağlık çalışanların yüzde 82,9'unun meslek yaşamı boyunca en az bir kez hastadan veya hasta yakınından sözlü veya fiziksel şiddet gördüğünü ifade eden Sürmeli, şiddet sonrası adli makamlara başvuru yapan sağlıkçılardan yüzde 93'ünün sonuç alamadığını dile getirdi.

Sürmeli, rapordaki genel tablodan özetle, sağlık emekçilerinin pandemi sürecinde yaşadıkları en büyük sorunun fazla çalışmak olduğunu vurguladı ve sağlıkçıların emeklerinin karşılığını alamadığını, yetersiz ekipmanla, büyük stres, baskı ve şiddet altında çalıştığını söyledi.

Sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara ilişkin çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:
🔹 "Sağlıkta şiddete karşı kanun çıkarılması.
🔹 Liyakat, mesleki örgütlülük, özlük hakların kazandırılması.
🔹 Üretilen emeğe karşılık tatminkâr ekonomik kazanç sağlanması.
🔹 Sağlık Bakanlığı'nın hemşireliği meslek olarak kabul etmesi.
🔹 Yöneticilerin denetlenmesi.
🔹 Performans sisteminin kaldırılması.
🔹 Yeni atamalar yapılması.
🔹 Meslek yasasının yapılması ekonomi olarak ve çalışma süresinin düzenlenmesi."