20 Eylül 2024 Cuma

OHAL döneminde hapishanelerde hak ihlallerine yenileri eklendi

OHAL'in ikinci yılında hapishanelerde hak ihlallerinin tartışıldığı söyleşide konuşan Avukat Ceren Boztoprak, OHAL süresince devam eden hak ihlallerine yenilerinin eklendiğini, işkencenin her geçen gün arttığını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, "OHAL'in ikinci yılında hapishanelerde hak ihlalleri" başlıklı söyleşi düzenledi.
 
Dernek binasında düzenlenen söyleşiye İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu'ndan avukat Zeynep Ceren Boztoprak ve yine komisyon üyesi Muharrem Kurşun konuşmacı olarak katıldı.
 
Hapishanelerde sürekli bir baskı olduğunu söyleyen Kurşun, özellikle OHAL döneminde bu baskıların arttığını kaydetti. Daha sonra söz alan avukat Boztoprak, OHAL'in ikinci yılına dair detaylı bir gözlem raporu hazırladıklarını belirterek, Aralık 2017'den beri devam eden hak ihlallerine dair bir gözlemlerini paylaştı. OHAL süresince 33 KHK'nın yayınlandığını söyleyen Boztoprak, Ceza İnfaz Yasası'nda ve adil savunma hakkına ilişkin değişiklikler yapıldığını belirtti. Yapılan değişikliklere örnek veren Boztoprak, normal şartlarda yasalara göre savunma hakkının kısıtlanmasının söz konusu olamayacağını ancak OHAL gerekçesiyle müvekkilin avukatıyla görüşme hakkının 5 gün kısıtlandığını, yine savunma yapan avukat sayısının da azaldığını söyledi. 
 
EN ÇOK İŞKENCE BAŞVURUSU YAPILDI
 
Hazırladıkları raporun ayrıntılarını da paylaşan Boztoprak, OHAL boyunca en çok gözaltında işkence ve kötü muameleye yönelik başvuru aldıklarının altını çizdi. Boztoprak, kendilerine ulaşan işkence başvuruları ile ilgili gerekli mercilere bildirildiğini ancak cezasızlık söz konusu olduğu için yapılan başvurulardan hiçbir sonuç alınmadığını vurguladı.
 
TUTSAKLARA TELEFONDA TEKMİL DAYATILDI
 
OHAL sürecinde cezaevlerine dışarıdan kitap alınmaması gibi uygulamaların yaygınlaştığını ifade eden Boztoprak, yine tutsaklara telefonda tekmil uygulamasının dayatıldığını söyledi. Telefonda tekmil uygulamasının Bolu Hapishanesi'nde yaşandığını belirten Boztoprak, buna dair bilgi edinme çabalarının da yanıtsız kaldığını söyledi. İdarenin eskiye göre daha katı olduğunu tutsakların mektuplarda yaşananları aktardığını ifade eden Boztoprak, görüşlerin engellendiğini de vurguladı. 
 
OHAL'in ikinci yılında artarak devam eden hak ihlallerine yenilerinin eklendiğini belirten Boztoprak, bu hak ihlallerinin uluslararası sözleşmelerle yasaklandığını ancak Türkiye'nin buna uygun davranmadığını belirtti.