3 Ekim 2024 Perşembe

'Öğretmenlik meslek kanunu tasarısı geri çekilsin' 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan eğitim emekçileri, tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

Eğitim-Sen İzmir Şubeleri, "Öğretmenlik Meslek Kanun Tasarısı geri çekilsin" şiarıyla  Konak'ta bulunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen öğretmenlik meslek kanunu tasarısı geri çekilsin” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Eğitim-Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç okudu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki, özlük sorunlarına tamamen piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaşmakta olduğunu belirten Vayiç, 31 Aralık 2021'de TBMM'ye sunulan' Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nın Meclis Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda  görüşülmeye başlanmasını da hatırlattı. Vayiç, "Kanun tasarısı gerek hazırlanış biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını 13 maddelik bir kanun metni ile düzenlemek mümkün değildir" dedi.

Yapılan kanun tasarısında özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapan eğitim emekçilerinin ekonomik ve sosyal hakları, ücret ve çalışma koşulları ile ilgili hiçbir düzenleme olmamasının eksiklik olduğunu ifade eden Vayiç, "Meslek kanunu olan diğer mesleklere doktorluk, mühendislik, mimarlık, avukatlık ve eczacılık bakıldığında kamu-özel ayrımı yapmadan o mesleği icra eden herkesin ilgili meslek kanunu kapsamında olduğu görülmektedir" diye konuştu.

İktidarın TBMM'ye sunduğu 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nı derhal geri çekmesi gerektiğini söyleyen Vayiç, bir meslek kanunu hazırlanacaksa onun da "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı" temel alınıp sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınması olduğunu belirtti.