3 Ekim 2024 Perşembe

'Öğretmen adaylarının atamalarda önü açılsın'

Mülakatın hakkaniyet ve liyakat temelli yapılmadığını kaydeden İHD Batman Şubesi, sözlü sınavlarla elenen tüm öğretmen adaylarının atamalarda önünün açılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Kasım 2021'de yapılan KPSS sözlü sınav sonuçlarının açıklanması ile yazılı sınavlardan başarılı olan yüzlerce öğretmen adayına sözlü sınavlarda düşük puan verilerek tercih haklarının ellerinden alınmasına ilişkin açıklama yaptı. 

'TERCİHLERİN YAPILMASININ ENGELLENMESİ HAKKANİYETLE BAĞDAŞMAMAKTADIR'
Yıllardır tartışmaların odağında olan mülakatın hakkaniyet ve liyakat temelli yapılmadığı kaydedilen açıklamada, "Geldiğimiz noktada kamu personeli istihdamında liyakatin değil, torpile dayalı bir sistemin hâkim olduğunu görüyoruz. Şöyle ki; Geçtiğimiz Kasım ayında 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında yapılan mülakat sonuçları açıklandığında yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen çok sayıda öğretmenin düşük puan verilerek elendiği görülmüştür. Mülakat sonucunda elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS'de birinci olan bir öğretmen de bulunmaktadır. Yine dernek şubemize iki öğretmen adayı tarafından yapılan başvurular değerlendirildiğinde her iki adayın da 2021 yılında yapılan KPSS sınavında başarılı oldukları ve derece yaptıkları görülmüştür. Bize başvuru yapan adaylardan biri, 82,07 puan alarak 262 kişilik atama kontenjanı içerisinde 177. sıraya girmesine rağmen sözlü sınavdan 57,00 puan verilerek ataması engellenmiştir. Başvuru yapan bir diğer aday ise; KPSS sınavı sonucunda 79,58 puan alarak 733 kişilik atama kontenjanı içerisinde 643. sıraya girerek atanma hakkı kazanmasına rağmen sözlü sınav sonucunda verilen 58,00 puan ile ataması engellenmiştir. Yapılan sözlü sınav sonrası düşük puanlar verilerek öğretmen adaylarının tercih yapmalarının engellenmesi hakkaniyetle bağdaşmamaktadır" denildi. 

'KİMSENİN KAFASINDA SORU İŞARETİ OLUŞTURULMAMALI'
Mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların siyasi kadrolaşmanını önünün açarak sayısız haksızlığa neden olduğu belirtilen açıklamada, "Sınava girenlerin aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidardan yana düşünenlerin başarılı olduğu, iktidardan yana düşünmeyenin de maalesef yapılan değerlendirmeler sonucunda elendiği iddiaları kamuoyu vicdanını derinden yaralamıştır. Ölçme ve değerlendirme üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, 'değerlendirmenin nesnelliği' ile 'puanlama güvenirliliği' birlikte ele alınmaktadır. Bir sınavın güvenirliliği öncelikle, yanıtların değerlendirilmesindeki nesnelliğe bağlıdır. Nesnellik, sorulara verilen yanıtlara göre değerlendirme yapmak demektir. Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan 'siyasal torpil' uygulamasını çağrıştıran mülakat gibi taraflı yöntemler değil; liyakatin temel alındığı, objektif, bilimsel ölçütlere dayanan ve kimsenin kafasında soru işareti oluşturmayacak yöntemler belirlemelidir" ifadeleri kullanıldı. 

'ÖĞRETMEN ADAYLARININ ATAMALARININ ÖNÜ AÇILSIN'
Kamu personelinin işe girme ve görevde yükselmelerinde tamamen taraflı bir uygulama olan ve doğrudan siyasal torpili çağrıştıran bütün uygulamalardan vazgeçilmesi, öğretmen ya da kamu görevlisi olma koşullarını taşıyan herkesin cinsiyet, inanç farklılığı, etkin kimlik ya da siyasi görüş ayrılım yapılmadan kamuda istihdam edilmesi kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Biz insan hakları savunucuları olarak Milli Eğitim Bakanını ve tüm sorumluları istifaya çağıyoruz. Sözlü mülakatlara yapılan itirazlar, yine sözlü mülakat puanı veren kişilerce değerlendirilip sonuca bağlanması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Bu durumda sürecin daha verimli ve şeffaf ilerlemesi için itirazların farklı ve tarafsız heyetler tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda sözlü sınavlarla elenen tüm öğretmen adaylarımızın atamalarda önünün açılmasını talep ediyoruz."