20 Eylül 2024 Cuma

ÖGK: Suruç'un genç kadınlarını sahiplenmeye çağırıyoruz

Suruç katliamının 3 yılı dolayısıyla ETHA'ya konuşan ÖGK Merkez Koordinasyon Üyesi Gizem Altunöz, Suruç'un genç kadınlarını sahiplenmeye çağırdı.
SGDF'nin çağrısıyla Kobanê'nin yeniden inşası için yola çıkan gençlere yönelik IŞİD'in Suruç'ta 20 Temmuz 2015'te gerçekleştirdiği ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından 3 yıl geçti.
 
Katliamda üyelerini kaybeden Özgür Genç Kadın (ÖGK) Merkez Koordinasyon Üyesi Gizem Altunöz, 3 yıldır sürdürdükleri mücadaleyi ETHA'ya anlattı.
 
Suruç'ta gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren genç kadınların Kobanê'de gerçekleşen devrimi daha yakından takip etmek için yola çıktıklarını söyleyen Altunöz, "O devrimi yaşamak, o devrimi yaşamış olan kadınlarla, çocuklarla buluşmak için Suruç'a gitmişlerdi. Şehit düşen genç kadın yoldaşlarımız zaten ÖGK çalışması yürüten kadınlardı. Bir kadın devrimini daha yakından incelemek onlar için çok değerliydi. Her şeyin başında da yoldaşlarımızın ordaki çocuklara, devrime dokunmak, devrimden bir pay almak için oradalardı" diye konuştu.
 
Suruç'a giden gençlerin uzun süren çalışmalarının ardından topladıkları oyuncaklarla yola çıktıklarını vurgulayan Altunöz, katliamdan bu yana geçen 3 yılı katliamda yaşamını yitirenlerin düşlerine adadıklarını ifade etti.
 
Katliamda katledilen genç kadınların aynı zamanda kentlerde ÖGK çalışması yürüttüğünü aktaran Altunöz şöyle konuştu: "Mücadelemizi, onların düşleriyle, mücadeleleriyle ve onların yapmak istedikleri şeylerle, onları oraya götüren umutla, dirençle sürdürüyoruz. 'Suruç için adalet, herkes için adalet' diyerek bir adalet kampanyası başlatmıştık hemen sonrasında. Bu kampanyanın yanısıra Suruç'ta şehit düşen kadınlar için de adalet istemiştik. Çünkü yoldaşlarımız aynı zamanda kadın cinayetlerine, çocuk istismarına ses çıkaran insanlardı. Her yerde kadın mücadelesini yükseltiyorlardı. Bizim bakımımızdan da bu 3 yıllık süre zarfında, Suruç'tan sonraki bu süreçte, onların yapmak istediklerini sürdürmeye çalıştık. Kadın cinayetlerine karşı, tacizi-tecavüzü önleyecek yasaların meclisten geçmesi için mücadeleyi bir kez de Polence, Büşraca verdik."
 
Hilvan'da görülen Suruç katliamı davasına ÖGK adına katıldıklarını ve davayı ilk gününden itibaren takip ettiklerini söyleyen Altunöz, bu zamana kadar görülen duruşmalarda aileler çok uzak mesafelerden Hilvan'a gitmelerine rağmen, henüz SEGBİS dışında sanığın dahi dinlemediğini belirtti.
 
"Adil bir yargılamanın olduğundan maalesef bahsedemeyiz. Ailelerimiz defalarca Hilvan'a gitmelerine rağmen bir sonuç alamadan geri döndüler. Mahkemeler gerçekten göstermelik bir tiyatro alanına çevrilmiş durumda. Ailelerimiz için de git gide zorlaşan bir durum haline geldi" diyen Altunöz, bu sürecin tek başına süren mahkemeyle çözülebileceğine kanaat getirmediklerini ancak bu zor sürece rağmen adalet mücadelesinde ısrarcı olduklarını vurguladı.
 
Bu yıl anma programlarında Suruç'ta yaşamını yitiren kadınlar için de bir dizi etkinlik yapmayı planladıklarını aktaran Altunöz, şunları söyledi: "Bu sene şehit düşen genç kadın yoldaşlarımızın anısına bir dizi etkinlik yapmayı planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Kobanê, Suruç ve kadın gündemleri etrafında oluşturacağımız bir etkinlik olacak. Bu etkinliği, genç kadınlarla buluştuğumuz, yoldaşlarımızın neden oraya gittiğini anlattığımız, Suruç'ta neler yaşandığını anlattığımız, Rojava'da gerçekleşen kadın devriminin bizde yarattığı etkileri tartıştığımız bir şekilde yürütmek istiyoruz."
 
Suruç'ta yaşamını yitiren genç kadınların ilk gününden itibaren ÖGK'yı vareden kadınlar olduğunu ifade eden Altunöz, "Kadın yoldaşlarımız Gezi direnişinde sokakları terk etmeyen, bir çocuk istismarı olduğunda sokağa çıkan, tacize-tecavüze ilk tepki veren yoldaşlarımızdı. Hiç olmayan yerlerde LGBTİ hareketini başlatan yoldaşlarımızdı. O bakımdan bu mücadeleyi sahiplenmek ve Suruç için adalet istemek çok önemli bir yerde duruyor. Herkesi bu adalet mücadelesinde yanımızda olmaya çağırıyoruz" sözleriyle Suruç katliamında yaşamını yitirenleri sahiplenmeye çağırdı.