3 Ekim 2024 Perşembe

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davası 30 Nisan'a ertelendi

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 18 öğrenci ve bir akademisyenin duruşması ertelendi. Ünikuir Derneği "10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ODTÜ Onur Yürüyüşü davası kararı bilerek açıklanmadı" dedi.

ODTÜ'de düzenlenen 9. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları gerekçesiyle 18 öğrenci ve bir akademisyen hakkında açılan dava, Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yargılanan öğrenciler ve avukatlarının katıldığı duruşmayı, İrlanda, ABD, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Belçika ve Hollanda elçiliklerinin temsilcileri ve Uluslararası Af Örgütü takip etti. HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni ile CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de duruşmayı izledi.

'PROTESTO YOKKEN MÜDAHALE EDİLDİ'
Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle büyük bir salonda duruşmanın görülmesine dair talep mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Uluslararası Af Örgütü Kampanya ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, yaşananları şöyle anlattı: "Polis bu sefer oraya gelip hem yeşil alandakilere hem yakınındaki kafedekilere dağılmalarını söyledi. Ortada bir protesto falan da yoktu. Ardından bu kişi ayağa kalkınca tekmeledi. Ve ardından biber gazları plastik mermiler havada uçuştu. Öğrenciler yerlerde sürüklendi.”

BİLİRKİŞİ RAPORU
Ardından söz alan avukat Didem Aydın, kamu düzenini bozanın kolluğun kendisi olduğunu belirtti. Demokratik toplumlarda hakkını, nefreti değil sevgiyi dile getiren ayrımcılık karşıtı toplantılara müdahale edilmeyeceğini kaydeden Aydın, "Bilirkişi raporuyla uyumlu raporumuzda 16.59'da polis anonsundan sonra ilk gözaltının 17.00'da yapıldığı görülüyor. İlk gözaltı ile polis anonsu arasında 20 saniye var. Bu toplantıya yönelik yayınlaşmış bir yasak da yok. Rektörlüğün işgüzarlığı diyelim kampüse polis çağırıyor. Türkiye Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler'e verdiği cevapta biz yasaklamadık rektör yasakladı diyor. Kanuna uygun bir toplanmaya müdahale edilmiştir. Ortada bir valilik yasağı yok. Rektörün yasak koyabileceği toplantı gösteri kanunun hiçbirinde yazmıyor. İdare hukukuna göre rektörün yasak koyması yetki gaspıdır. Bilirkişi raporu açık ve net bir şekilde kimsenin polise direnme suçunu işlemediğini belirtiyor” diye konuştu.

Aydın, öğrenciler hakkında beraat talebinde bulundu.

Savcı, davanın kapsamlı olduğu ve incelemesini henüz tamamlamadığını belirterek, süre talebinde bulundu. Talebini kabul eden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 30 Nisan 2021 tarihine erteledi.

Duruşmanın bir kez daha ertelenmesine tepki gösteren Ünikuir Derneği "10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ODTÜ Onur Yürüyüşü davası kararı bilerek açıklanmadı. Yapılan hukuksuzluklar gizlenmeye çalışılıyor" dedi.