3 Ekim 2024 Perşembe

Nükleer santral dersine tepki

İktidarın nükleer santral şirketleriyle imzaladığı ve okullarda nükleer santral eğitimi verilmesine ilişkin protokole tepki gösterildi. Mersin’de açıklama yapan NKP ve Eğitim-Sen, dersin öğrencinin yararından ziyade sektörün insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya dönük ve bilimsellikten uzak olduğuna vurgu yaptı.

Enerji şirketleri, nükleer santrallerde çalışacak kalifiye eleman yetiştirmenin yöntemini Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile imzaladıkları protokolle geliştirdi. Artık okullarda nükleer santral dersi okutulacak ve şirketler için kalifiye eleman yetiştirilecek.

İmzalanan protokole Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi ve Titan 2IC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi arasında 26 Haziran 2020 tarihinde imzalanan mesleki işbirliği protokolüne ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yapıldı.

"Nükleer santral istemiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.

'ÖĞRENCİLERİN YARARINA DEĞİL'
Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, imzalanan protokol ve öğretim programı incelendiğinde, okutulan dersin öğrencinin yararından ziyade sektörün insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya dönük ve bilimsellikten uzak olduğunun vurguladı. Nükleer enerji kullanımının yarattığı olumsuz sonuçlara değinen Sümbül, “Nükleer enerji ve nükleer santrallerin sorunsuz, vazgeçilmez, zorunlu ve nükleer kazaların, bu kazaların gerektirdiği önemden çok uzak biçimde yansıtılması bilim dışıdır, öğrencilere gerçek dışı bilgiler sunmaktır" dedi.

'DERS BİLİMDEN UZAK'
Eğitim-Sen Genel Merkezi Hukuk Sekreteri Arzu Nur Şimşek ise, protokolün iptali amacıyla açtıkları davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

NKP Dönem Sözcüsü Uğur Tulay, yapılacak dersin bilimden uzak olduğunu ifade ederek, Fukuşima ve Çernobil'den ders alınarak nükleer yapımına son verme çağrısı yaptı.

Eylemde "Nükleere hayır, yaşasın hayat" ve "Nükleer öldürür, AKP süründürür" sloganları atıldı.