2 Ekim 2024 Çarşamba

Newroz kutlamalarının startı Şırnak'ta verildi: Halkımız özgürlük talebiyle Newroz alanlarına akacak

Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarının startı, Türkiye'nin 23 Nisan 2021 yılından bu yana saldırıların sürdürdüğü Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde verildi. 

Newroz'un startını DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri ve yöneticilerin  katılımıyla Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde verildi.

GÜNAY: NEWROZ KAZANMA NEWROZU'DUR
Esnaf gezisi yapan heyet daha sonra Beytüşşebap İlçe Örgütü önüne geçti burada Newroz ateşi yaktı. Kutlamada ilk olarak söz alan Parti Sözcüsü Ebru Günay, Kürdistan'ın kalbinden Elkê'de Newroz'un ilk ateşini yaktıklarını söyledi. Günay, "Kar kış demeden, Kürtler her yerde Newroz ateşini yakacak, direnişlerini büyütecek. Biz buradan bugün ilk ateşi Kato Dağı'nın eteklerinden yakıyoruz. Buradan bütün halkların bahar bayramını kutluyorum. Newroza we pîroz be! Kürt halkı tarihleri boyunca Newroz'a direniş, başarı, zafer anlamları yükledi. 2022 Newroz'u da bizim için başarı, özgürlük ve kazanma Newroz'u olacaktır. Yıl kazanma yılıdır, Newroz kazanma Newroz'udur. Her yerde Kürt halkı bütün dünyaya bunu gösterecek. Bugün ilk ateşi yakarak bunu göstereceğiz. Buradan Newroz'u Newroz yapanların direniş ruhuyla Cizre'nin, Nusaybin'in, Silopi'nin, Botan'ın ruhuyla bir kez daha Newroz'u kutluyoruz. Bu Newroz'da bütün Kürdistan'da Kürt halkı ulusal birlik ruhuyla ve direniş ruhuyla halaya duruyor" dedi.

'KÜRT ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
Bu Newroz'un kendilerini bölmeye, aralarına nifak sokmaya çalışanlara karşı ittifak Newrozu, tavır Newroz'u olduğunu dile getiren Günay, "Buradan, Botan'ın kalbinden bütün siyasi güçlere sesleniyoruz. Hiçbir yanlış hesaba girmeyin, yanlış hesabın tarafı olmayın. Çünkü Kürt halkı birlik istiyor, barış istiyor, özgürlük istiyor, birlikte yaşamak istiyor. Kürt halkının birliğini ve özgürlüğünü istemeyen, halkları birbirlerine düşman eden elbette devletler ve inkarcı iktidarlardır. AKP ve MHP iktidarı bütün faşizmini Kürt halkının inkarı üzerinden, farklılıkları yok saymak üzerinden, Kürt halkını düşman ilan ederek büyütüyor. Öbür taraftan kendisine muhalefet olduğunu söyleyen, yeni bir alternatif yarattığını söyleyen ama geçmişin bütün inkarını yok saymayı kendisine yol edinen bir muhalefet var. Buradan sesleniyoruz; bizler sizin kutuplaştırıcı, inkarcı hiçbir politikanıza mecbur değiliz! Bizler üçüncü yolu inşa edecek olanlar, bizler HDP fikriyatını ve ruhunu her yerde hayata geçirecek, bedeli ne olursa olsun Kürt halkının özgürlüğü için mücadele edecek olanlarız. Çünkü yok saymakla, inkar etmekle bu ülkede asla çözüm olmaz" diye konuştu. 

'NEWROZ ATEŞİ TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN'A UMUT VERECEK'
Günay, şöyle devam etti: "Çözüm Sayın Öcalan'da ve İmralı'dadır. Çözümden ve barıştan söz edenler, demokrasi ve özgürlük vaat edenler sayın Öcalan'ın 2013 Newroz mektubuna baksınlar, sayın Öcalan'ın görüşlerine kulak versinler. Masaya otursunlar ve bu ülkeye barış ve demokrasi getirsinler. Çözüm Sayın Öcalan'dadır, çözüm halkların birlikte mücadele etmesindedir, faşizme ve inkarcılığa karşı meydanlarda hep birlikte Newroz halayına tutuşmak, Newroz direnişini büyütmektir. Bugün Botan'dayız. Hava karlı ama burada Newroz ateşi bütün yürekleri ısıttı. Newroz'un sıcaklığı bütün Türkiye ve Kürdistan'a umut ve mücadele ışığı oldu. Buradan bütün halkların Newroz'unu kutluyoruz. Newroza we pîroz be. Em ê îsal bi ser bikevin. An serkeftin, an serkeftin!"

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve DTK Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk de Kürtçe konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, "Newroz  pîroz be" sloganı ve zılgıtlarla Newroz ateşi yakıldı.