2 Ekim 2024 Çarşamba

Newroz ateşleri yakıldı

Kürdistan kentlerinde zılgıt ve sloganlarla Newroz ateşleri yakıldı. 

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde "Şimdi kazanma zamanı" şiarıyla 19-21 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamalarına ilişkin birçok kentte açıklamalar yapıldı, Newroz ateşi yakıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Qereweri ve Tilham kırsal mahallelerinde Newroz ateşi yakıldı. Kutlamada sık sık "Bijî Newroz" sloganı atıldı. HDP'liler tarafından ayrıca 21 Mart'ta yapılacak büyük kutlamaya çağrı bildirileri dağıtıldı. Yakılan ateşin etrafından uzun bir süre halay çekildi. Gençler ve çocukların coşkusu renki görüntüler ortaya çıkardı.

HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Belgin Diken, kutlamaya katılanları Newroz kutlamasına davet etti.

HDP Kayapınar ilçe yönetimi de ilçe merkezine  bağlı Dilberg (Talaytepe),  Cûcûk, (Cücük), Cankitran (Cankantaran)  köyleri ve Kayapınar Semt Pazarı'nda halka, bildiri dağıttı. Köylüler tarafından ilgiyle karşılanan heyet, yaptıkları ziyarete ilişkin  köylülerle sohbet etti. Heyet daha sonra köy sakinlerini 21 Mart'ta  Diyarbakır Bağlar ilçesi'ndeki  Newroz Parkı'ndaki Newroz'a davet etti.

Heyet köy ziayretleri sonrasında Kayapınar ilçesinde bulunan Semt Pazarı'nda bildiri dağıttı. Bildiri sırasında Semt Pazarında "Be Serok Jiyan nane" sloganları atıldı. Semt Pazarı'ndaki yurttaşlar, Amed Newroz'unda olacaklarını ve buna hazır olduklarını aktardı. 

BATMAN
Batman Newroz Tertip Komitesi, 20 Mart günü Pazaryeri Mahallesi'ndeki Newroz alanında gerçekleştirilecek kutlamaya dair Petrol İş Sendikası'nda açıklama yaptı. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir ile çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Hüseyin Sarik, Newroz'un Kürtlerin direniş tarihine ışık tuttuğunu belirterek, bu ruhun her gün daha da büyüdüğünü kaydetti.

Tertip Komitesi üyesi Sedef Özdemir, özgürlük ve eşitlik talepleri için meydanlarda olacaklarını dile getirdi. Özdemir, "Tüm dostlarımızı, demokratik kitle örgütlerini, kadın, gençlik, doğa ve çevre örgütlerini büyük bir coşkuyla Newroz'u kutlamaya davet ediyoruz. Her zamankinden daha fazla özgürlüğe yakınız. Ulusal birlik ruhu ile onurlu bir barışa doğru. Bizler kazanacağız, mutlaka kazanacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sendikanın bahçesinde simgesel Newroz ateşi yakıldı. Davul ve zurna eşliğinde, Newroz ateşi etrafında halaya durularak, "Bijî Newroz" sloganı atıldı.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 19 Mart Cumartesi Günü Seyit Rıza Meydanı'nda yapılacak Newroz kutlaması için Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binasında basın toplantısı düzenledi. "Newroz ruhuyla faşizmi yıkacağız, Newroz pîroz be" yazılı pankartın açıldığı toplantıya platform bileşenlerinin yanı sıra HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de katıldı.

HDP Dersim İl yöneticilerinden Özcan Ateş, 2022 Newrozu'nu "birlikte kazanma" ruhuyla kutlayacaklarını vurgulayarak, programa dair de bilgiler verdi.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Milletvekili Alican Önlü, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nun kutlamalara katılacağını aktaran Özcan, ayrıca yerel sanatçıların yanı sıra Ali Baran ile Derya Cengiz'in de Newroz'da sahne alacağını belirtti.

MARDİN
Newroz Tertip Komitesi, Mardin'de düzenlenecek olan Newroz kutlamalarına ilişkin HDP il binasında açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona "2022 Newroz" yazılı pankart asılırken, çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Burada konuşan TJA aktivisti Eylem Amak, Newroz'un Kürt halkının binlerce yıllık özgürlük ve barış özlemlerinin açığa çıktığı, ulusal birlik, direniş ve dayanışma ruhunun milyonlar halinde alanlara aktığı, doğanın ve tarihin akışının değiştiği gün olduğunu kaydetti.

Amak, şu ifadeleri kullandı: "Newroz hem yenilenmenin hem dirilmenin, hem de arınmanın sembolüdür. Her yıl faşizme bir meydan okumaya dönüşen Newroz Bayramı, halkların öz gücünü hissettirme, dosta güven ve insanlığa umut vermiştir. Bu yönüyle anlam ve önemine laik olarak kutlanması mücadelemiz açısından hayati öneme sahiptir. 2022 Newroz'u direniş ve mücadele ruhu ile kutlanacak. Yüzyıllardır özgürlüğün, kurtuluşun, adaletin ve dayanışmanın yol haritası oldu. 8 Mart'tan Newroz'a aynı direniş ruhuyla alanlara akalım."

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Wergaxensê (Kutluca) köyünde Newroz ateşi yakıldı. Ateşin etrafında halaya duran köy sakinleri "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde halaya durdu. Newroz kutlamasına köylüler ulusal kıyafetleri ile katıldı.

Kutlama, çekilen halaylarla sona erdi.

HAKKARİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Newroz'un ilk ateşi yakıldı. Newroz Tertip Komitesi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binasında Newroz gündemiyle bir araya geldi. Toplantının ardından HDP Yüksekova İlçe Örgütü önünde Newroz'un ilk ateşi yakılarak halaylar çekildi.