19 Eylül 2024 Perşembe

Namme: Yeniden başlamak istiyorum

Özsavunmasını gerçekleştiren Namme Öztürk'ün davası 12 Ekim'de Kartal Adliyesi'nde görülecek. Duruşma öncesi ETHA'ya mektup gönderen Namme, "En mutsuz, umutsuz olduğum anlarda bile güçlü olmama kadınlar sebep oldu. En iyi yapabileceğim şey yeniden başlamak olacak. Yeniden kurmaktan, başlamaktan korkmuyorum" diyor.
Kadına yönelik şiddet uzunca bir zamandır kadın yönelik kıyım boyutunu almış durumda ama kadınlar tüm bu kıyıma "dur" diyerek hayatına sahip çıkıyor. Nevin, Çilem gibi isimlerle duyduğumuz özsavunma pratikleri giderek yaygınlaşıyor ve kadınlar tarafından da benimseniyor. Bunu en son örneği değil ama simgeleşmiş en son örneklerinden biri Namme Öztürk. Namme'nin yaşadıklarını anlatma cesareti ve kadınların dayanışması sonucu, Namme'ye savcı mütalaasında meşru müdafaa istedi. Namme 12 Ekim'de Kartal Adliyesi'nde görülecek duruşmasından önce ETHA'ya mektup göndererek kendi hayatına sahip çıktığını, kadınların da özgürlüğü için kendisine sahip çıkmasını istiyor.
 
UMUTSUZ OLDUĞUMDA KADINLAR AKLIMA GELİYOR
 
"Zindanın soğukluğu yüreklerin sıcaklığı karşısında birgün mutlaka yenilecektir" diyen Namme, kadın dayanışmasının hissettirdiklerini şu şekilde anlatıyor: "Tanımadan, bilmeden, hiçbir maddi çıkar beklemeden, hiçbir akrabalık bağı olmadan, samimiyetle, empatiyle, duyarlılığınızla beni dinlemenizi; benim için bir şeyler yapmanızı, benim adıma üzülüp, benim adıma sevinmenizi, yol arkadaşlığınızı anlatabilmem mümkün değil. En mutsuz, umutsuz olduğum anlarda bile güçlü olmama sebep oldunuz. Emeğinize, yüreğinize sağlık."
 
SUSTUKÇA ZULMÜ ARTTI
 
Defalarca gitmek istediğini, bu şiddet sarmalından kurtulmak istediğini ama bunu 2 çocukla yapmanın hem ekonomik hem de toplumsal olarak bir desteği olmadığı için zor olduğunu dile getiriyor Namme, "Gideceğim yerde hem iş bulabilecek miyim, alacağım maaş yaşamımıza yetecek mi bunun gidi bir sürü soru sordum kendime. Cevaplarını bulamayınca kalakalıyordum cehennemin tam ortasında. Sustukça bitmedi, her gün artarak odun atılıyordu cehennemime. Ben sustukça nemrutlaştı, zulümlerine zulüm ekledi. İnsanlık adına hiçbir şey bırakmadı. Susmamın sonucu böyle olmamalıydı. Susmam acizlik olarak algılanmamalıydı" diyor.
 
Defalarca boşanmak istemesine rağmen ailesinin engel olduğu için gizlice boşanmak zorunda kalıyor Namme. O dönemi şu şekilde aktarıyor: "Israrla boşanmak isterken ailemin, 'dost var düşman var' demesinin karşısında bir şey yapamadım. Dosta da düşmana da kurban oldum. Aile bana zamanında sahip çıksaydı iş bu noktaya gelmezdi. Ailemin sahip çıkmışlığı gecikmiş bir sahip çıkma."
 
YENİDEN BAŞLAMAKTAN KORKMUYORUM
 
Asla umutsuzluğa düşmediğini vurgulayan Namme, duygularını şöyle açıklıyor: "Cesaret mi bilmiyorum? Alışkanlıklarımın, düzenimin bozulmasından korkmuyorum. En iyi yapabileceğim şey yeniden başlamak olacak. Kaybetmekten korktukça başkalaşıyor insan daha hırçın oluyor. Garip bir kısır döngüye giriyor. Korku korkuyu büyütüyor. Korkak oluyor insan. Korkunun bittiği yer ben tam da oradayım. İnsanın her şeyini kaybettiği sandığı bir an o. Ve benim hikayemde o anlardan binlerce var. Yani şöyle ki yeniden kurmaktan, başlamaktan korkmuyorum."