Nîzama Nurî Xellî: Rojava kadın devrimi ile zincirlerimizi kırdık
Rojava Devriminin ayırt edici kurumlarından olan Mala Jin üyesi Nîzama Nurî Xellî, devrimle birlikte yaşamındaki zincirleri kırdığını söyledi. Devrime hazırlanılan günlerde eşitlik, özgürlük mücadelesinde yer almasının yaşamında yarattığı değişimleri anlatan Nîzama Nurî Xellî, sonrasına başlayan saldırılar karşısında kadınların devrime sahip çıkmaktan vazgeçmediklerini, çünkü devrimin kadınların özgürlüğü anlamına geldiğini vurguladı.
Mala Jin (Kadın Evi) üyesi Nîzama Nurî Xellî ile devrim öncesi yaşamı ve sonrasında yaşanan değişimi konuştuk. Evin dört duvarı arasında geçen yaşamının devrimle birlikte nasıl değiştiğini anlatan Nîzama Nurî Xellî, 2011 yılında kadınların adalet, eşitlik talepleriyle sokakta eylemlere katılmaya başladıklarını aktardı.
'DEVRİMDEN ÖNCE SOKAĞA ÇIKAMAZ, EYLEMLERE KATILAMAZDIK'
Qamişlo Xerbi mahallesinde bulunan Mala Jin (Kadın Evi) üyesi olan Nîzama Nurî Xellî, 2013 yılında Mala Jin'de çalışmaya başladığını söyledi. Devrimden önce yaşamının evin dört duvarı arasında geçtiğini aktaran Nîzama Nurî Xellî, "Devrimden önce bir kadın olarak dört duvarın arasındaydım. Zincirlenmiştim. Eşim beni fiili olarak zincirlemişti anlamında demiyorum, ama öyle öğrenmiştim. Devrimden önce sokağa çıkamaz, eylemlere katılamazdık" şeklinde konuştu.
2011 yılında başlayan devrimle birlikte kadınların toplumsal mücadeleye etkin katıldığını belirten Nîzama Nurî Xellî, "Devrimden sonra kadınlar olarak sokaklara çıktık, her hafta yürüyüşlere katılıyorduk. 6 ayım özgürlük yürüyüşüyle geçti. Kadınlar olarak, bir birey olarak sadece özgürlük istiyorduk, başka bir şey istemiyorduk. Kadın hakları, insan hakları, adalet, eşitlik istiyorduk" dedi.
Devrimin ilanından 6 ay sonra saldırıların başladığını hatırlatan Nîzama Nurî Xellî, "Devrimimiz kana bulandı. Her taraftan saldırılar başladı. Suriye'yi bir pasta gibi görüp pay almak, parçalamak istediler" diye belirtti.
Devrimden önce ev emekçisi olduğunu, toplumsal üretimde yer almadığını söyleyen Nîzama Nurî Xellî, dünyasının sadece ev, eş, çocuk, aile, komşuluk ilişkileriyle sınırlı olduğunu söyledi. Devrim sonrası değişen yaşamını ise şöyle özetledi: "Devrimden sonra dört duvar zincirini kopardık ve sokağa çıktık. Savaş oldu, kaç kentimiz elimizden gitti ama yine de bırakmadık, kentlerimizden ayrılmadık. Devrimimize sahip çıktık. Kadınlar olarak direniyoruz, direneceğiz de. Özgür kadınlar olarak kazanacağız."
KENDİ VE HEMCİNSLERİNİN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE
Kendi özgürlüğü kadar hemcinslerinin özgürlüğü için mücadele ettiğini, tüm kadınların özgür olmasını istediğini belirten Nîzama Nurî Xellî, "Kadınların iradesi var. Kimse devrimimizi yenemez. Kimse kadının kişiliğini ezemez. Kadınlar olarak özgürlüğü bütün dünya kadınları için istiyoruz. Kadın özgürlüğün altyapısıdır. Kadın özgürlüğünü elde etmek için her zaman emek harcıyor. Kadınlar diyor ki özgürlük bizimdir. Bunun için direneceğiz. Devrimimizi, kentimizi, sokağımızı terk etmeyeceğiz" diye ekledi.
Mala Jin'in, 2012 8 Mart'ında açıldığını ve o tarihten itibaren çalışmaya başladığını söyleyen Nîzama Nurî Xellî, birçok zorlukla karşılaştıklarını anlattı. Yaşadıklarına ilişkin şunları aktardı: "Önceleri Mala Jin'in açılmasını kabullenemediler. Hala kafalarında yüz bin yıllık erkek egemen düşünce var. 'Mala Jin nasıl kurulur? Nasıl olur da kadın gidip şikayette bulunur, hak mücadelesi verir' yaklaşımları, aile baskısı ve erkek zihniyet yönünden çok zorluk çektik."
'MALA JİN EŞİTLİK İÇİN MÜCADELE EDİYOR'
Mala Jin'in cinsler arası eşitlik için mücadele ettiğini vurgulayan Nîzama Nurî Xellî, "Mala Jin, ilk kurulup birçok kadın gelip şikayette bulunduğunda boşanmalar, ayrılıklar oldu. Sonra yavaş yavaş erkekler gördü ki biz sadece kadın haklarını savunmuyoruz. Eşitlik ve adalet istiyoruz. Bir kadın erkeğe yönelik zorbalık yaparsa onu da kabul etmeyiz. Kadın ve erkekler eşit ve adil olmalıdır. Kadının da erkeğin de hakları var. Erkekler yaklaşımlarımızı gördükçe eski zihniyetleri değişti. Biz ailenin kökenini düzeltmek istiyoruz" dedi.
Nîzama Nurî Xellî, devrimin başından itibaren YPJ, Kongra Star, Sara Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Kurumu, HPC-Jin, Asayiş Jin, kadın basını gibi birçok kurum olduğunu, Şehit Aileleri Meclisi, Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı gibi kurumlar içinde de kadın örgütlenmeleri olduğunu anlattı. Mala Jin'in tüm bu kurumlarla ilişkilerini sürdürdüğünü söyleyen, Nîzama Nurî Xellî, Rojava kadın devrimine hayatlarında yarattığı değişime, özgürlüklerine, eşitlikliklerine sahip çıkacaklarını vurguladı, "Zafer bizimdir" dedi.