2 Ekim 2024 Çarşamba

Musa Orhan önergesi 'yaralayıcı ve kaba' gerekçeleriyle iade edildi

İpek Er'e tecavüz eden Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında Meclis'e verilen soru önergesi, "kaba ve yaralayıcı" sözler içerdiği gerekçesiyle iade edildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın, İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın serbest bırakılmasına ilişkin 13 Temmuz'da Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesi "kaba ve yaralayıcı" sözler içerdiği gerekçesiyle iade edildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı iade yazıda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 67. maddesinde, Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesi gerektiği öngörülmüştür" denildi.

DÜZELTME ŞARTI
Yazıda, önergede yer alan "Son dönemde Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı illerde Uzman Çavuşların işledikleri istismar suçları tesadüf müdür? Kürt illerinde yaşanan istismarlara göz mü yumulmaktadır?" sorusuna işaret edilerek, "Söz konusu kısım çıkarıldığı veya İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde önerge işleme alınabilecektir" denildi.

GÜL'E SORULAN SORULAR
Uca verdiği soru önergesinde Uzman Çavuş Musa Orhan'ın İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olayı süreci özetleyerek, şu soruların yanıtlanmasını istemişti: 

-İ.E'nin canına kastetmesine ve felç kalma ihtimaliyle yaşam savaşı vermesine sebep olan Musa O'nun işlediği istismar suçu, delil ve Adli Tıp raporuyla ortadayken, serbest bırakılmasının nedeni nedir?

-Tecavüz suçu işleyen failin 'alkollüydüm' savunması serbest bırakılmasında etkili olmuş mudur? İ.E'nin ailesinin şikayetinin işleme konulmamasının nedeni nedir? Bunun sorumluları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Ülkemizde, kadınlara ve çocuklara yönelik, tecavüz, taciz ve şiddetin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde tecavüz failinin serbest bırakılması, bu tür suçların daha da artmasına neden olmayacak mı? Cezasızlığın, suça meyilli kişileri cesaretlendirmesi söz konusu değil midir?

-Tecavüz failleri serbest kaldığı sürece kadınlar ve çocuklar, şiddet ve istismardan nasıl korunacaklar? Bunu sağlayacak bir yönteminiz bulunmakta mıdır?

-Son dönemde Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı illerde Uzman Çavuşların işledikleri istismar suçları tesadüf müdür? Kürt illerinde yaşanan istismarlara göz mü yumulmaktadır?"