21 Eylül 2024 Cumartesi

'Mültecilerin pazarlık öznesi haline getirilmesi utanç vericidir'

İzmir'den Yunanistan'a gitmek isteyen aralarında bebeklerin ve çocuklarında olduğu 22 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, "Mültecilerin pazarlık öznesi haline getirilmesi utanç vericidir. Başta Avrupalı liderler olmak üzere uluslararası kamuoyunu sığınmacılara yönelik insani, ilkesel ve vicdani bir tutum almaya çağırıyoruz" dedi.
HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, İzmir'den Yunanistan'a gitmek isteyen aralarında bebeklerin ve çocuklarında olduğu 22 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.
 
Türkiye'deki mültecilerin sorunları çözülmediği gibi, ne yazık ki mülteciler iktidar açısından Avrupa'ya karşı gayri ahlaki bir pazarlığın öznesi olmaya devam ettiğini ifade eden Ağaoğlu, "Türkiye'de yaşayan 3 milyondan fazla mültecinin yasal statüsü bulunmamaktadır. Seyahat özgürlükleri kısıtlanmakta, ucuz işgücü olarak sömürülmekte, cinsel ve ırkçı saldırılarla karşılaşmaktadırlar. Özellikle kadın ve çocuk mülteciler en fazla istismara ve şiddete uğrayanlar olarak ağır bir baskıya maruz kalmaktadır" diye kaydetti.
 
Son olarak İzmir'den Yunanistan adalarına geçmek isteyen mültecileri taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu aralarında kadınların, çocukların ve bebeklerin de bulunduğu 22 mültecinin hayatlarını kaybetmesinin son derece acı verici bir trajedi olduğunu belirten Ağaoğlu, "Bu olay kesinlikle bir trafik kazası değildir. Avrupa Birliği ile Erdoğan Rejimi'nin ortaklaşa yol açtıkları bir insanlık utancıdır. Mültecileri çaresizce insan kaçakçılığı yapan suç şebekelerine itenler bu utancın siyasi sorumlularıdır" dedi.
 
Ağaoğlu, "iktidar, bir yandan mültecilere ev sahipliği yaptığını iddia ederken, diğer yandan en ufak bir olay sonrasında kentteki tüm mültecilerin hedef alınarak linç edilmelerine ve ardından apar topar kent dışına çıkarılmalarına göz yummakta, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına prim vermektedir" ifadelerini kullandı.
 
Diğer yandan Türkiye'de kendilerini güvenli hissedemeyen veya ekonomik açıdan bir gelecek görmeyen mültecilerin, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması" sebebiyle Türkiye'de yaşamaya zorlandığına dikkat çeken Ağaoğlu, "İnsan hakları ile tamamen zıt olan bu anlaşma, yasa dışı ve ölüm riski yüksek göç hareketlerine sebep olmaktadır. Bugüne kadar Ege ve Akdeniz'de, Meriç akıntılarında, Türkiye'nin doğu-güney hudutlarında yolculuk halindeyken kaç bin mültecinin hayatını kaybettiği bilinemiyor" diye kaydetti.
 
Mültecilerin yaşadıkları her türlü trajedinin sorumlusunun savaş politikasında ısrar edenler olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Mültecilerin pazarlık öznesi haline getirilmesi utanç vericidir. Başta Avrupalı liderler olmak üzere uluslararası kamuoyunu sığınmacılara yönelik insani, ilkesel ve vicdani bir tutum almaya çağırıyoruz" dedi.
 
AKP iktidarına da, mültecilerin insan tacirlerinin ağına düşmesine son verecek önlemleri derhal alması gerektiği yönünde çağrı yapan Ağaoğlu, "Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, 6458 sayılı 'Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na koyduğu coğrafi sınırlamayı kaldırmasını hatırlatıyoruz. Bir kez daha Suriye ya da diğer ülkelerden gelen mülteciler için şu an uygulamada olan 'Geçici Koruma Statüsü'nün kaldırılması ve en temel insan hakkı olan 'Mültecilik Statü'sünün tanınması gerekliliğine vurgu yapıyoruz" diye belirtti.
 
Ağaoğlu, "HDP, tüm bileşenleriyle birlikte Suriyeliler ve diğer ülkelerden gelen mültecilere yönelik ayrımcı politikalar üretenlere, onları insanlık dışı yaşam ve çalışma koşullarına mahkum edenlere karşı mücadelesini sürdürecektir" ifadesini kullandı.