16 Eylül 2024 Pazartesi

Muğla'da kadınlar Senem Kıvrık cinayetine tepki gösterdi

Muğla'da Senem Kıvrık'ın boşanma aşamasında olduğu Muhittin Kıvrık tarafından katledilmesini protesto eden kadınlar, "Biz kadınlar buradayız, vardık, var olacağız. Hayatlarımıza da haklarımıza da emeğimize de sahip çıkacağız" dedi.

Muğla'nın Menteşe ilçesinde Senem Kıvrık, boşanma aşamasında olduğu Muhittin Kıvrık tarafından, uzaklaştırma kararına rağmen katledildi. Muğla'da yüzlerce kadın, cinayeti protesto etmek Sınırsızlık Meydanında yan yana geldi. "Bağır herkes duysun, erkek devlet şiddeti son bulsun" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Aslı Öz okudu.

Hiçbir kadın cinayetinin münferit olmadığını, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirten Öz, "Dünyada ve ülkemizde sağ muhafazakar iktidarlar, savaş ve şiddet politikalarıyla kadın kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürüyor. Evde, işte, okulda, sokakta erkek şiddetine her gün daha fazla maruz bırakılıyoruz. Şiddet vakalarının üstü örtülmeye çalışılıyor. Gerici politikaların izlediği siyaset toplumsal cinsiyet karşıtlığını yaygınlaştırıyor. Patriarkal düzen, vahşetini kadın bedeni, kadın kimliği üzerinden fütursuzca büyütmeye devam ediyor" dedi.

'ERKEK EGEMEN SİYASET ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRIYOR'
Erkek egemen siyasetin eşitsizlikleri yeniden ürettiğini ve erkek şiddetini meşrulaştırdığını dile getiren Öz, "İstanbul Sözleşmesi iktidar tarafından bir gecede feshedildi. AKP bu yolla erkek şiddetini ve erkek egemen zihniyeti değiştirme yükümlülüğünü almayacağını açıktan duyurmuş oldu. Şimdi de 6284 sayılı yasayı tartışmaya açarak eril yargının nicedir süren cezasızlık politikalarını meşrulaştırıyor. Erkek şiddeti cezasız bırakılırken kendi hayatlarını savunan kadınlar oldukça ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullandı.

Kadınlar olarak eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselteceklerini dile getiren Öz, "Biz kadınlar buradayız, vardık, var olacağız. Hayatlarımıza da haklarımıza da emeğimize de sahip çıkacağız" diye vurguladı.

Açıklamanın ardından kadınlar Muğla Adliyesi önüne yürüdü. Eylem boyunca "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Kadın cinayetleri politiktir", "Senem için adalet istiyoruz", "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları atıldı.