3 Ekim 2024 Perşembe

MLKP Kürdistan: Yaşasın Kürdistan Cumhuriyeti yaşasın Rojava devrimi

MLKP Kürdistan örgütü, Kürdistan Cumhuriyeti'nin 1946 yılında ilan edilmesinin yıldönümünde yazılı açıklama yaptı. Kürt halkının eşitlik, özgürlük mücadelesine değinilen açıklamada, "Rojava bugün Kürdistan Cumhuriyetinin devamıdır. Rojava devrimini dört parça Kürdistan ve Ortadoğu'ya yayalım. Sahip çıkalım, savunalım, inşa edelim, yayalım ve sosyalizme doğru ilerletelim" çağrısında bulunuldu.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Kürdistan örgütü, 22 Ocak 1946'da Mahabad'ta ilan edilen Kürdistan Cumhuriyeti'ne ilişkin açıklama yaptı.

KÜRDİSTAN BAYRAĞI DALGALANDI
Kürdistan Cumhuriyeti'nin Kürdistan tarihinde çok önemli bir yeri olduğu belirtilen açıklamada, "Kürdistan Cumhuriyeti demokratik bir partinin İKDP'nin öncülüğünde inşa edildi. Bu halkçı, özgürlükçü ve demokratik bir devletti. Cumhuriyet, Kürtlerin birlik ve dayanışması için büyük bir adımdı ve 11 aylık yaşamında Kürdistan için büyük hizmetler yaptı. Kürtçe resmi dil oldu, eğitim dili Kürtçe olan okullar açıldı. Kürtçe okuma ve yazma yaygınlaştı, kitap, dergi ve gazeteleri yayınlamak için matbaalar kuruldu. Kürtçe tiyatro pek çok temsil verdi. Radyo istasyonu açıldı. İlk kez aşiret ve din insanlarının yönetiminde olmayan, bütünüyle bağımsız bir Kürt devletinin askerlerinden oluşan düzenli bir ordu meydana getirildi. Onlar ağaların ve şeyhlerin değil halkın savaşçıları olduğu için peşmerge olarak adlandırıldılar. Kürdistan bayrağı cumhuriyet semalarında dalgalandı" denildi.

KÜRTLERİN HİÇBİR ULUSUN TOPRAĞINDA GÖZÜ YOK
Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed'in "Kürtler sadece haklarını istiyor; kendi dillerinde eğitim görmek, kendi topraklarındaki kaynaklarından yararlanmak, kendi binalarının ve fabrikalarının sahibi olmak istiyor. Kürtler hiçbir ulusun topraklarını almak istemiyor" şeklindeki sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, Kürtlerin hiçbir ulusun toprağında gözü olmamasına rağmen işgalci ve sömürgeci güçlerin gözünün her zaman Kürdistan toprağında olduğu vurgulandı.

İşgalcilerin Kürt halkına zorbalık yaptığı, kaynaklarını talan ettiği, zenginliklerine el koyduğu belirtilen açıklamada, "Özgür bir Kürdistan fikrini ortadan kaldırmak için soykırım ve sürgünlerle yetinmediler, bıçak ve satırla, top ve tüfekle Kürtlüğü ortadan kaldırmaya giriştiler. Kürtçe konuşma, okuma ve yazmayı, Kürtlerin kültür ve sanatını, giysilerini, şarkılarını, masal ve destanlarını yasakladılar, tarihlerini yok saydılar. Kürtleri asimile etmek için onların kültür ve sanatını çalarak ırkçı ulusalcılıklarına mal etmek istediler. Kapitalist ve emperyalist devletler Kürtler üzerindeki bütün bu zulüm ve zorbalıkta sömürgecilerin ortakları oldular" denildi.

QAZİ MUHAMMED KATLEDİLDİ
Kürdistan Cumhuriyeti'nin köleleştirme politikalarına karşı kölelik zincirini parçalayan yeni bir diriliş olduğu kaydedilen açıklamada, "Sosyalist SSCB ile Kürdistan Cumhuriyeti dostluk ve dayanışmaya dayalı bir ilişki içindeydi. Sömürgeci ve emperyalist güçler Kürtlerin bu yeni dirilişini ve sosyalizme yakınlaşmasını cumhuriyetin ölüm fermanı yaptılar, işbirliği yaparak Kürdistan Cumhuriyetini yıktılar. Emperyalistlerin desteğini alan sömürgeci İran devleti eliyle Kürdistanımızı bir kez daha vahşice yok ettiler, özgür bir Kürdistan için savaşan Qazi Muhammed ve diğer liderlerini katlettiler" diye belirtildi.

ROJAVA DEVRİMİNİ SAVUNALIM, SOSYALİZME İLERLETELİM
MLKP Kürdistan örgütünün açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Rojava bugün Kürdistan Cumhuriyetinin devamıdır. Eğer Kürtler birleşebilseydi Cumhuriyet öyle kolayca yıkılamazdı. Maalesef aşiretçilik ve parçalılık her zamanki gibi Kürt ağacını içerden kemiren kurtçukları oldu. Bugün elimizden ne geliyorsa onu yaparak Rojava Devrimi'nin yıkılmasına izin vermemeliyiz, halkçı ve demokratik devrimimizi aşiretlerin, ağa ve zenginlerin eline bırakmamalıyız, kadın devriminin ortadan kaldırılması ile erkek egemenliğinin düğün bayram etmesine yol açmamalıyız, Ortadoğu halklarının devriminin sömürgeci kapitalistlerin ve emperyalistlerin dişleri arasında öğütülmesine karşı durmalıyız. Rojava devrimi sadece Kürtlerin değil artık o Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan Arap, Asuri, Süryani, Ermeni ve bütün diğer halklarındır. Devrim bugün büyük tehlike altında. Türkiye ve Suriye sömürgeci devletleri devrimi yıkmak, emperyalistler ilk elde devrimci özerk yönetimi kapitalist sisteme entegre ederek asimile etmek istiyor. Qazi Muhammed'in dediği gibi Kürtlerin kimsenin toprağında gözü yok, ama herkes bilsin ki devrimimizin bir karış toprağını da sömürgecilere bırakmayız. Ancak birleşerek yok olmaktan kurtulabiliriz. Kürtlüğün yeni bir dirilişi ve bütün ezilenlerin kurtuluşu için el ele verelim, Rojava'da inşa edilen yeni yaşamı sosyalizme doğru ilerletelim, Rojava devrimini dört parça Kürdistan ve Ortadoğu'ya yayalım. Rojava devrimimiz ancak bu yoldan ayakta kalabilir: Sahip çıkalım, savunalım, inşa edelim, yayalım ve sosyalizme doğru ilerletelim."