23 Kasım 2024 Cumartesi

MKGP: 2018'de 40 kadın gazeteci gözaltına alındı, 13'ü tutuklandı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2018 yılında kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren raporunu açıkladı. Rapora göre, yıl içerisinde 40 kadın gazetecinin gözaltına alındı, 13 gazetecinin ise tutuklandı.
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 2018 yılında kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren raporu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Basın açıklamasının Kürtçesini gazeteci Roza Metina, Türkçesini ise platform sözcüsü Ayşe Güney okudu. 
 
Güney, RTÜK yasası ile onlarca yayın organına para ve yayın durdurma cezaları verildiğini hatırlatarak, program yapımcıları ve gazetecilerin iktidar tarafından tehdit edilerek hedef gösterildiğini söyledi. İktidarın tehditlerinden cesaret alan kişi ya da kişilerin meslektaşlarının yaptıkları haberlerden kaynaklı telefonla ve sosyal medya hesapları üzerinden tehdit edildiğini ifade eden Güney, gazetecilere yönelik onur kırıcı, mesleki açıdan kabul edilemez diğer bir noktanın ise ajanlık dayatması olduğunu vurguladı.
 
OHAL süresince gazetecilere dönük hak ihlallerinin artığına değinen Güney, haklarında onlarca dava açılan gazeteciler mesleklerini hakim karşısında savunmak zorunda kaldıklarını söyledi. Güney, "Gözaltında çıplak arama ve kötü muameleye maruz kalan kadın gazeteciler susmak yerine teşhir etmeyi ve mücadeleyi büyütmeyi seçtiler. Gün Matbaa ve Özgürlükçü Demokrasi gazetelerine kayyum atanarak çalışanlarının tutuklanması ve tek günlük Kürtçe gazete olan Welat gazetesi basım için matbaa bulamadı. Matbaaların tehdit edildiği ve çalışanlarının tutuklandığı örneği ancak baskı ile yönetilen rejimlerde rastlanır bir uygulamadır. Yasaklar ülkesine dönüşen Türkiye'de gazetecilere savaş alanları olan sınır bölgeleri kapatılırken, seçilmişlerin yargılandığı davalara da alınmadık" diye konuştu.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve onlarca tutuklunun başlattığı açlık grevi, işçi eylemleri, Cumartesi ve Barış Annelerinin eylemlerinin ana akım medyada yer almadığına dikkat çeken Güney, "Biz özgür basın olarak ezenin değil ezilenin ve direnenin yanında yer aldık ve almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Kadın gazeteciler olarak yalanlar üzerinden kurulan basın dünyasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Güney, çalıştıkları kurumlarda, sokakta, haber kaynaklarıyla ve devlet şiddeti ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Güney şöyle devam etti:  "Kadın mücadelesinin kazanımlarından biri olan JIN TV'nin 2018 yılında yayın hayatına başladı. 2019 yılı basın açısından da süresiz bir direniş yılı olacaktır. Bizler Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak bu direnişin bir parçası olmanın heyecanı, kararlılığı ve direnenlerden aldığımız cesaretle 2019'da da kadınların yanında olacağız ve mesleklerinden kaynaklı yargılanan, tutuklanan tüm gazeteci meslektaşlarımız için her zaman her yerde gazetecilik suç değildir ve yargılanamaz diye haykıracağız."
 
Kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunda, 2018'de 13 kadın gazetecinin tutuklandığı, 6 kadın gazeteci tahliye edildiği, 12 kadın gazetecinin yargılandığı davalardan ceza aldığı, 40 kadın gazetecinin ise gözaltına alındığı belirtildi.
 
Açıklama sonrası platform, OHAL'in kadın kurum ve kuruluşlarına yansımalarını irdelemek amacıyla yürüttüğü 6 aylık çalışmasını da paylaştı. Proje detaylarını aktaran Güney, yapılan çalışmalar çerçevesinde İstanbul, Diyarbakır ve Van'da bulunan kadın derneklerinin 30 çalışanıyla röportaj gerçekleştirildiğini dile getirerek, Türkiye'de kadın kurum ve kuruluşlarının toplumsal rolünü incelemeyi, hem karşılaştıkları zorlukları hem de OHAL'in yansımalarına ışık tutmayı amaçladıklarını söyledi.