3 Ekim 2024 Perşembe

Mezarlara saldırının amacı toplumu belleksiz bırakmak

Diyarbakır Lice'de bulunan Şehit Harun Şehitliği'ni ziyaret eden MEBYA-DER, mezarlıklara yapılan saldırıların amacının toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma ve toplumu iradesizleştirmek olduğunu söyledi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER), Diyarbakır'ın Lice İlçesi Birlik Köyündeki Şehit Harun Mezarlığı'nı ziyaret etti. MEBYA-Der, 2015 yılında bombardıman ve askeri operasyonlar sonucu tahrip edilen mezarlığı temizledikten sonra açıklama yaptı.

"Desten xwe ki goristanen me bişkinin (Ellerinizi mezarlıklardan çekin)" pankartının açıldığı açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Tevgera Jinen Azad (TJA), Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), 78'ler Derneği, HDP Gençlik Meclisi ve HDP üyeleri katıldı. "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı açıklamada MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas konuştu.

'MEZARLIKLAR BOMLALANDI'
2015 yılında Lice'nin Yolçatı mahallesinde bulunan Şehit Amed ve Şehit Hevidar Mezarlığı'na yönelik bombardımanlarla saldırıların gerçekleştiğini hatırlatan Almas, daha sonra birçok yerde HPG'lilerin mezarlıklarının tahrip edilerek yakıldığını kaydetti.

2020 yılında dünya pandemi ile mücadele ederken AKP-MHP iktidarının mezarlıklara saldırılar gerçekleştirdiğini belirten Almas, yaşatılan bu vahşetin toplumsal hafızayı zorladığına dikkat çekti. Almas, bu tür saldırıların temel amacının toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma, iradesizleştirme ve kendisine yabancılaştırma olduğunu vurguladı.

TESLİM EDİLMEYİ BEKLEYEN CENAZELER
Almas, Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde ailelerine teslim edilmeyen cenazeler ve ailelerinden habersiz defnedilenlerin mezar yerleriyle dolduğuna dikkat çekti. Almas konuşmasının devamında şunları söyledi: "Toplumsal iradenin oluşmasını engellemek ve onlarla oluşan tarihsel bağı koparmak için cenazeler sözde kimsesizmiş gibi kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Şuan Amed'de 28 cenaze kimsesizler mezarlığında ailelerine teslim edilmeyi bekliyor. Bölgenin diğer illerinde de aynı yöntem kullanılıyor. Malatya'da 270, Van'da 75, Siirt ve Elazığ'da ise 30 cenaze diğer illerde de yüzlerce cenaze ailelere teslim edilmemiştir."