3 Ekim 2024 Perşembe

Metin Lokumcu'nun ailesinden davaya protesto

Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin, 9 yıl sonra açılan ve dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Ağırman'ın da aralarında polislerin yargılanacağı davanın ilk duruşması 24 Aralık'ta. Ancak duruşmanın nerede görüleceği bir yana görülüp görülmeyeceği de net değil. Metin Lokumcu Ailesi ve Dostları, bu tavrı protesto etmek için duruşmaya katılmayacağını açıkladı.

AKP'li CumhurbaşkanıErdoğan'ın başbakan olduğu dönemde, Hopa'da gittiği sırada yapılan protesto eylemine yönelik polis saldırısında Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin soruşturma 9 yılda tamamlandı. Devrimci öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin 13 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 24 Aralık'ta görülecek.

Hakkında dava açılan isimler arasında dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan da var. Sanıkların, "taksirle ölüme neden olmak"tan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

13 POLİS YARGILANACAK
Metin Lokumcu'nun ölümüne biber gazı kullanımının neden olduğunu belirten Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde, Muhsin Armağan dışındaki sanıklar İl Emniyet Müdür Yardımcısı T.V., Hopa İlçe Emniyet Müdürü F.Ü. ve Erzurum Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli Müdür Yardımcısı E.D.'de yer alıyor. Eyleme saldıran ve "gaz kullanma yetkisine sahip" 9 polis de sanıklar arasında.

Metin Lokumcu'nun Ailesi ve Dostları, 24 Aralık'ta görülecek duruşmaya ilişkin açıklama yaptı.

Lokumcu'nun katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçtiği hatırlatılan açıklamada, Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin duruşma günün 24 Aralık olarak açıkladığını ardından da "güvenlik" gerekçisiyle davanın bir başka şehire nakledilmesini istediği anımsatıldı. "Adalet Bakanlığından cevap yazııs geldi gelecek" belirsizliğinin duruşmaya 3 gün kala sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, bu süreçte ne bakanlığın ne de mahkemenin bilgi vermediği belirtildi.

Gerek davanın Hopa'dan kaçırılma teşebbüsü, gerekse de 24 Aralık'taki duruşmanın yapılıp yapılmayacağı konusundaki belirsizliğin, dayanışmanın engellenmesi amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Metin Lokumcu Ailesi ve Dostları, davanın Lokumcu'nun katledildiği Hopa'da görülmesi gerektiği vurgulayarak, "mahkemeye ilişkin bu belirsizlik sonlanmadan, o şehirden bu şehre o mahkemeden bu mahkemeye sürüklenmeye itirazımızın ve keyfiliğin/hukuksuzluğun görünür olması için duruşmaya gitmeme kararı aldık" denildi. Kararın, korona salgını nedeniyle de alındığı belirtildi.

DURUŞMAYA KATILMAYACAĞIZ
9 yıldır hukuki olarak tüm mekanizmaları harekete geçirmeye çalıştıklarını belirten Metin Lokumcu Ailesi ve Dostları, bu duruşma için aldıkları kararın, "adaletin sözde değil gerçekte tescili için atılmış bir adım olduğu anlaşılacaktır. Bizler, hak aramayı Metin hocadan öğrenenler olarak; tüm dostlarımızı çağrımıza kulak vermeye ve 24 Aralık duruşmasına katılmamaya davet ediyoruz" denildi.