3 Ekim 2024 Perşembe

Metin Lokumcu davasında sanıklar dönemin kaymakamını suçladı

Metin Lokumcu davasının bugün görülen duruşmasında sanık polisler olayın sorumluluğunun dönemin Hopa Kaymakamı'nda olduğunu söyledi.

Artvin'in Hopa ilçesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu 2011'de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis saldırısında yaşamını yitiren Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin açılan davanın ikinci duruşması görülmeye başlandı. Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polisin "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma salonunda Metin Lokumcu'nun ailesi ve avukatları hazır bulunurken sanık 9 polis de salonda yerini aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Murat Çepni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Ahmet Kaya, Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koraner, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda baro temsilcisi davayı izlemek için duruşma salonunda yer aldı.

Duruşmaya verilen aranın ardından sanık polislerin sorgusuyla devam edildi. İlk olarak ifade veren Tayfun Vardarlı, kendilerine müdahale emrini kaymakamın verdiğini ifade etti. Müşteki avukatlarının sorularına cevap veren Vardarlı şunları, olay günü koordinasyondan sorumlu olduğunu ve telsizden koordine ettiğini belirtti. Vardarlı, normalde görevlendirme yapıldığını, birimin başka yere aktarımına il emniyet müdürünün karar verdiğini söyledi. İl emniyet müdürü alanda değilse şayet kendisine ulaşılarak talimat alındığını ancak kendisinin talimat almadığını da ekledi.

SANIK POLİS: GAZ KULLANMADIM DEMİYORUM,  TALİMATLARA UYDUM
Ardından ifade veren sanık polis Haktan Yakıcı da, o dönem Erzincan'da görev yaptığını ve Hopa'ya takviye olarak geldiğini belirtti. Başlarındaki çevik kuvvet amirinin Muammer Güven olduğunu aktaran Yakıcı, "İlerleyen saatlerde inşaat alnında bir arbede yaşandı. Amirimiz oraya geçmemizi söyledi. Benim gaz mühimmatım yoktu üzerimde. Geride ve bekleme durumundaydık biz. Ne konuşuldu ne edildi bilemiyorum. Sonrasında da müdahaleler başladı. 1-2 saat geçti Başbakanın miting alanına geleceği söylendi, oradan araçlarımızdan mühimmatlarımızı alıp geçtik. Ben bu noktada gaz kullandım. Ben gaz kullanmadım demiyorum ancak Başbakanın miting alanına gelmeye çalışan kişilere karşı kullandım. Talimatlara uygun olarak kullandım" dedi.

Sanık polis Saim Baktimur da kendisinin de Erzincan'dan geldiğini belirtti. Baktimur avukatların sorularına ise şu cevapları verdi:

"Av. Nagihan Bulduk: Gazla alakalı eğitimle alakalı sağlığa etkileri hakkında bilgi verildi mi?

Baktimur: Öyle bir şey hatırlamıyorum. Zaten aldığımız eğitimde bizi kobay olarak kullanıyorlar. Aramıza atıyorlar, ne olduğunu gösteriyorlar. Aldığımız eğitimde, gaza maruz kaldığımızda yanma hissi veriyor. Eğitimlerimizde maske taktırmazlar, özel olarak taktırmazlar. Benim aklımda kalan tek şey yanma hissi. Bulanık görürsünüz.

Av. Nagihan Bulduk: 31 Mayıs'ta kaç kişilik bir tim içindeydiniz?

Sanık Baktimur: 30 kişilik bir ekiple gittik. 2 gazcı biz bulunuyorduk timde. Bizim grup amirimiz Muammer Güven'di.

Av. Nagihan Bulduk: 31 Mayıs'ta size emir ve talimatı kim veriyordu?

Sanık Baktimur: Biz grup amirimizden talimat alırız. Grup amirimiz talimatı kimden alıyor bilemiyorum."

Duruşmada ayrıca Metin Lokumcu'nun gaza maruz kaldığı anlara ait kamera görüntüleri, müşteki avukatları tarafından izletildi.

Duruşmaya yarın sabah 09.00'da başlamak üzere ara verildi.