6 Ekim 2024 Pazar

Mersin'de 'seyrekleştirme' adı altında ağaç katliamı

Mersin'in Yenişehir ilçesine bağlı Emirler mahallesinde ağaçlar katlediliyor. 'Seyrekleştirme' adı altında yapılan kesime tepki gösteren köylüler, ağaç kesiminin bir an önce durdurulmasını istedi.

Pandemi sürecinde açıklanan 'tam kapanma' kararı ormanları katletme fırsatına dönüştürüldü. Rize İkizdere'de taş ocağı için ağaçlar katledilirken, Muğla Akbelen Ormanları'nda da asırlık ağaçlar kesiliyor.

Mersin'de ise geçen hafta Toroslar ilçesine bağlı Belenkeşlik ve Bekiralanı mahallesinde yaşanan ağaç katliamına Yenişehir'in Emirler bölgesinde bulunan ormanlık alan da dahil edildi.

PİRHA'nın haberine göre; köylüler, bölgenin heyelan riski yüksek bir toprak yapısına sahip olduğunu ifade ederek, "Şehrin akciğerleri olan bu ormanların bu kadar rahat ve pervasızca kesilmesini ve canlıların yok edilmesini şiddetle kınıyoruz" dedi. Köylüler, ağaç kesiminin durdurulması için Orman Müdürlüğüne başvuruda bulundu.

Ağaçların kesildiği alanda incelemelerde bulunan heyet ise, "Emirlerde Orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Ayrıca ormanlık alanının eğimli olması ve toprağın killi olması nedeniyle bölgede erozyona neden olacaktır" diyerek, ormanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceklerini dile getirdiler.

Orman İşletme İl Müdürlüğü ise ağaç katliamını 'seyrekleştirme' diyerek savunmaya devam ediyor.