3 Ekim 2024 Perşembe

'Mehmet Özdemir'i kaybedenler yargılansın'

Kayıp yakınları ve İHD, Diyarbakır’da 26 Aralık 1997'de gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Özdemir'in akıbetini sordu, sorumluların yargılanmasını istedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 617. haftalarında 23 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Özdemir'in akıbetini sordu. 

Pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen açıklamada, İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 26 Aralık 1997'de arkadaşlarının yanından telsizli ve sivil kıyafetli kişilerce zorla bir araca bindirilerek götürüldükten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir'in hikayesini paylaştı.

1954 yılında Diyarbakır'ın Lice İlçesine bağlı Kıyı köyünde doğan Özdemir'in ailesinin, devletin baskıları nedeniyle Diyarbakır merkeze geç etmek zorunda kaldığını söyleyen Akdeniz, ailenin ayrılmasından bir süre sonra Kıyı köyünün devlet güçleri tarafından tamamen boşaltılarak yakıldığını belirtti.

Özdemir'in kaybedilmeden önce birkaç defa gözaltına alındığını ve işkenceye maruz kaldığını kaydeden Akdeniz, son olarak 5 Ağustos 1997 günü evi basılarak gözaltına alınan Özdemir’in dört gün gözaltında tutulduğunu ifade etti. Akdeniz, hakkında “örgüte yardım” gerekçesiyle cezai takibat başlatılan Özdemir’in bu yargılamadan 23 Ocak 1998 tarihinde beraat ettiğini de söyledi.

ARKADAŞLARININ YANINDAN KAÇIRILDI
Özdemir'in 26 Aralık 1997 günü sabahı hayvan pazarına gideceğini söyleyerek evinden çıkıp, hayvan pazarının yakınındaki bir kahveye gittiğini dile getiren Akdeniz, bir kıraathanede arkadaşlarıyla otururken sivil kıyafetli, ellerinde telsiz bulunan silahlı iki kişinin yanına gelip kendileriyle birlikte gelmesini söylediklerini, kabul etmeyince ise darp edilerek zorla beyaz renkli bir otomobile bindirildiğini aktardı. Akdeniz, yaşanan bu olaya birçok kişinin tanıklık ettiğini, ancak tanıkların okuma yazma bilmemesinden kaynaklı taksi plakasının alınamadığını belirtti. 

'İÇ HUKUKTAN SONUÇ ALAMADI'
Özdemir’in eşi olan Enzile Özdemir'in, 29 Aralık'ta 1997 günü eşinin zorla gözaltına alındığını, hakkında bilgi edinemediğini belirterek İHD'ye başvurup, hukuki yardım talebinde bulunduğunu söyleyen Akdeniz, dernek avukatların yardımıyla Enzile Özdemir'in Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Savcılığına bir dilekçe ile başvurduğunu kaydetti.

Akdeniz, şunları söyledi: "Mahkemenin yanıt olarak verdiği dilekçede 'Mehmet Özdemir Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınmıştır' damgası vuruldu. Ancak bu damganın üzerinde hiçbir yetkilinin imzası bulunmamaktaydı."

AİHM İHLAL KARARI VERDİ
Özdemir’den bir daha haber alamayan ve nerede tutulduğu kendisine söylenmeyen Enzile Özdemir'in yetkili birçok kuruma başvurduğunu, ancak kayda değer bir sonuca ulaşamadığını Akdeniz, iç hukuktan sonuç alamayan ailesinin 7 Ekim 1999 tarihinde başvurduğu AİHM’in 8 Ağustos 2008 tarihinde esas ve usul yönünden ihlal kararı verdiğini dile getirdi.